Szombathelyi Haladás


Haladás-ZTE: gazdag múlt


2023.10.30. 22:50
haladas.hu

Szerdán hosszú idő után ismét Haladás–ZTE-mérkőzést rendeznek: a MOL Magyar Kupa küzdelmei során a tét a legjobb 16 közé jutás. De milyen régre datálhatjuk a két szomszédvár párharcát? Erről beszélgettünk Unger Richárddal, a Haladás krónikásával.

Több mint 100 éve létezik a két klub: a Haladást 1919-ben, a Zetét 1920-ban alapították. Egyik klub sem az első, sem Szombathely, sem Zalaegerszeg sportéletében, mégis ez a kettő maradt fenn és hívjuk ma az összecsapásaikat a nyugat-dunántúli el clásicónak. 1924-ben az első barátságos találkozót, 1929-ben pedig az első tétmeccset rendezték meg – mindkétszer a Haladás győzött. Aztán a vasiak 1936-ban felkerültek az NB I-be, így hosszú évtizedeken át más utakon járt a két klub. A Zete a 70-es évekre erősödött meg, így 1973 óta íródik a két egyesület közös NB I-es történelme. Eddig 55-ször mérkőztek meg a legmagasabb osztályban: hajszálnyival az egerszegiek állnak jobban. A legutóbbi öt mérkőzésen veretlen maradt a Haladás.

Egy Hali-ZTE 2010-ből. Bogdanovicsot Kamber igyekszik becsúszva szerelni. Fotó:Nemzeti Sport archív

- Mikor találkoztak legutóbb egymással a felek?

- A Zalaegerszeg 2012-ben kiesett az NB I-ből, majd hét szűk esztendő után, 2019-ben jutottak vissza. Éppen akkor, amikor a Haladás búcsúzott a legjobbaktól, azaz éppen elkerülték egymást a felek. Mindez azt jelenti, hogy a 2011/2012-es bajnokságban futottak össze egymással a zöldek és a kékek. A Rohonci úton Kenesei Krisztián góljával 1–0-ra győzött az Aczél Zoltán vezette Haladás, míg Zalaegerszegen 2012. március 17-én 1–1-et játszott Artner Tamás csapata: szombathelyi részről Halmosi Péter, míg zalai részről Balázs Zsolt voltak a gólszerzők. Mindent összevetve tehát 11 és fél éve nem volt Hali–Zete-tétmeccs, így nem csoda, hogy rendkívüli a készültség a szurkolótáborok részéről.

- Milyen érdekességek köthetőek a két csapat párharcához?

- Szombathelyi részről a jelenlegi technikai vezető, Vörös Csaba 19 Hali–ZTE NB I-es mérkőzésen szerepelt, míg Tóth Péter 17-szer, Hegedüs Péter 16-szor élhette át a különleges atmoszférát. Egerszegi részről Kocsárdi Gergely 21, Soós István 19 közös találkozót tudott le. A legnagyobb különbségű Hali-győzelem 1977-ben született meg, 5–1-re győztünk: Kulcsár Ferenc, Farkas László, Kovács László, Hauzer Tibor és Hegedűs László szerezték a vasi gólokat. A Hali jelenlegi keretéből Jancsó András, Szakály Attila és Jagodics Márk voltak azok, akik játszottak már Hali–Zete-meccset, méghozzá a 2012/2013-as szezonban, amikor az NB II-ben szerepelt a Haladás II. A Zete jelenlegi játékosai közül pedig a szombathelyi nevelésű Dombó Dávid védett ebben a bajnokságban a zalaegerszegi találkozón: mindkét meccs döntetlen lett, a Rohonci úton Jagodics Márk gólt is szerzett.

Erről az évszázados párharcról szól A nyugat-dunántúli el clásico című könyv, amely a két klub közös történetének első 100 évét dolgozza fel – a kötet a mai napig megvásárolható a Rohonci úti Haliboltban.

További hírek

Megtekintés
Itt nézheted élőben a Szombathelyi Haladás-FC Ajka mérkőzést

A labdarúgó NB II. 33. fordulójában vasárnap 17 órakor a Szombathelyi Haladás az FC Ajkát fogadja. Élőben közvetítjük a bajnoki mérkőzést.
1 0 0 2024.05.18. 17:00
Megtekintés
Zöld-fehér összecsapás

A Merkantil Bank Liga labdarúgó NB II. utolsó előtti, 33. fordulójában vasárnap 17 órakor a Szombathelyi Haladás az FC Ajkát fogadja.
0 0 0 2024.05.17. 13:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink