Szombathelyi Haladás


Mészöly Géza: Elégedetten, de nem megelégedetten


2016.12.19. 11:40
Pum András

A bajnoki táblázat hetedik helyéről várja a tavaszi folytatást a Szombathelyi Swietelsky-Haladás együttese.

Egy éve 29 ponttal a hatodik helyen állt Mészöly Géza együttese, most 26 egységgel a hetedik. Ám a kép kicsit csalóka, a zöld-fehérek ugyanis - az első néhány fordulót leszámítva - végig az első ötben tanyáztak, a 12. kör után másodikak is voltak. S azt sem szabad elfelejteni, hogy akkor a Rohonci út, szűk egy éve pedig már Sopron a hazai pályájuk. A sérülésektől sújtott vasiak mérleg tehát összességében pozitív, különösen annak fényében, hogy a zárófordulóbeli Videoton elleni meccsen már nyolc futballistájára sem számíthatott a szakmai stáb.

- Nagyon jó felkészülés után vágtunk neki a bajnokságnak, még akkor is így volt ez, ha a Ferencváros vendégeként, majd utána a két hazai meccsen sem sikerült nyernünk. Ám mint említettem, a nyári munka jól sikerült, ez pedig komplex, szilárd alapot adott a bajnokságra. Sajnos a külföldi játékosok beépítése nehezen ment, Ezequiel Calvente eleve sérülten érkezett és egyetlen bajnokin sem számíthattam rá. A két holland, Sjoerd Overgoor és Sjoerd Ars pedig kicsit késve jött, ők is sérüléssel bajlódtak, ráadásul a bemutatkozásuk nem sikerült hatékonyan, ami rányomta bélyegét további teljesítményükre. A negyedik fordulóbeli, MTK elleni mérkőzésen Hegedűs János személyében egy megbízható védőt találtunk, aki rögtön góllal mutatkozott be. A kék-fehérek elleni dunaújvárosi 2-0-s győzelmünkkel elindultunk felfelé, utána nyertünk a Diósgyőr ellen, Debrecenben, majd hazai pályán a Paks ellen. Helyreállt a csapat önbizalma. Ezt követően becsúszott egy felcsúti, Videoton elleni vereség, de a következő fordulóban a Vasas ellen taktikus, jó játékkal nyertünk, nagy skalpot szereztünk az angyalföldiek legyőzésével. Egy hét múlva pedig az Újpest ellen idegenben értékes döntetlent értünk el. Következett az őszi első és utolsó hazai vereség, a Gyirmót elleni. A játék viszont megfelelő volt, mindent megtettünk a győzelemért. Aztán a Vasas után újabb nagy skalpot szereztünk, a szezon legjobb játékával eufórikus állapotban futballozva 2-0-ra megvertük a tavalyi bajnok FTC-t. A győzelem áldozattal járt, mert elveszítettük David Williamset: noha utána még pályára lépett Kispesten, gyakorlatilag a Fradi ellen befejeződött a szezon számára.

- A Fradi elleni diadalt követően egy új időszámítás kezdődött, nem volt annyira sikeres a csapat - folytatta Mészöly Géza. - A Ferencváros elleni túlzott örömöt is fel kellett volna tudni dolgozni a csapatnak, ám ez nem sikerült. Mezőkövesden is kidőlt egy emberünk, Németh Máriót veszítettük el. A kövesdi meccs elején nekünk voltak lehetőségeink, ám ezek kimaradtak és végül kikaptunk. Hozzá kell tenni: a Mezőkövesd a soproni meccsünkhöz képest három poszton is erősödött. Következett a kispesti mérkőzésünk, ahol a játékvezető könnyű síppal befújt egy tizenegyest. Mi ősszel mindössze egy büntetőt kaptunk, rögtön az első fordulóban az Üllői úton – lehet, a bírók úgy gondolták: ezzel le is tudták számunkra a tizenegyeseket… Tanulság, hogy több olyan szituációba kell belemennünk a tizenhatoson belül, amelyekért tizenegyest ítélhetnek a javunkra is. Rá egy hétre az MTK-t fogadtuk, nagy erőket mozgosítottunk a győzelemért, megszereztük a vezetést, de az MTK három perc múlva egyenlített. A Diósgyőr-meccs következett a sorban, hiába vezettünk 1-0-ra, nem éreztük a veszélyt, sokkal többet kellett volna tenni a második gólért. Igaz, el is fogytunk a mérkőzésre, itt például 1-0-s előnyünk után elöl nagyon hiányzott Németh Márió és David Williams kombinatív játéka. A Debrecen elleni meccset megelőző utolsó edzésen Király után Rózsa Dániel is kiesett, de az ezer sebből vérző csapatom nagy küzdelemben mégis begyűjtötte a három pontot. A játékosok nem ismertek elveszett labdát, mindent beleadtak. Pakson ismét egy fura tizenegyest ítéltek ellenünk és pont nélkül maradtunk. Az őszi első, jó erőkből álló Videoton ellen győzelemmel felérő döntetlennel zártuk az évet. Sőt, a végén nyerhettünk is volna.

- Ami az egyéni értékeléseket illeti, Hegedűs Jánost és Gaál Bálintot külön is kiemelném - jelezte a Haladás vezetőedzője. - Hegedűst sokan féltették, sokan kételkedtek amikor csapatba állítottam, de maximálisan rászolgált a bizalomra. Hosszú távra megoldhatja a csapat védőgondjait. Gaál pedig roppant fontos gólokat szerzett, sokat fejlődött a tavalyi szezonhoz képest. Ugyanakkor a nyáron igazolt légiósainktól - Calventétő, Overgoortól, Arstól - többet vártam, a spanyol fiú sérülése miatt nem is játszhatott, a hollandok pedig az elején kicsit könnyedén vették az NB I-et. De aztán rájöttek, hogy sem játékosnak, sem edzőnek nem szabad félvállról vennie a magyar elsőosztályt.

                                   Mészöly Gézát és csapatát sokszor ünnepelték Sopronban. Fotó: Németh Szabolcs

- Amellett, hogy hárommal kevesebb pontot gyűjtöttünk, mint egy éve, nem vagyok elégedetlen. De nyugodtak sem lehetünk, úgyhogy egyfajta kettősséget érzek az őszi szezonnal kapcsolatban. A 19 meccsen nyújtott teljesítményünk összességében elégedettségre, de nem megelégedettségre ad okot. A sérülések – különösen Király, Rózsa, Calvente, Németh, Williams kiválása – nagy érvágás volt. Emellett a nyáron igazolt külföldiek kevésbé voltak hatékonyak, kevésbé voltak segítségünkre ebben a szezonban. A felkészülés kezdetéig nagyon oda kell figyelniük a pihenésre a játékosoknak, a polár-órák segítségével a programjukat előre leegyeztettük. Január elején pedig felméréseket végzünk, ahol kiderül, melyik játékos milyen állapotban van és milyen munkára lesz szüksége az alapozási időszakban.

A Haladás őszi 22 góljának szerzői.

7 gólos: Gaál Bálint, 4: David Williams, 3: Iszlai Bence, 2: Rácz Barnabás, 1: Sjoerd Ars, Hegedűs János, Stef Wils, Németh Márió. Öngól: Gévay Zsolt (Paks), Hajdú Ádám (Budapest Honvéd).

További hírek

Megtekintés
Kislánya született Szakály Attilának

Ma, április 30-án 3080 grammal a szombathelyi Markusovszky kórházban megszületett a Szombathelyi Haladás középpályása Szakály Attila és párja, Varga Evelin kislánya, Elina.
0 0 0 2024.04.30. 14:00
Megtekintés
Ismét nyert a Haladás II.

A Vas vármegyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság 26. fordulójában a Szombathelyi Haladás II. két góllal verte a Büköt.
0 0 0 2024.04.30. 13:40

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink