Szombathelyi Haladás


"Nagy klub, jó körülményekkel, jó szurkolótáborral"


2020.11.17. 22:10
haladas.hu

Belső védőnkkel, a nyáron igazolt Mocsi Attilával készített interjút a felvidéki ma7.sk portál.

Legutóbbi beszélgetésünk óta nagyot fordult veled a világ, hiszen távoztál a MOL Fehérvár csapatától. Miért hoztad meg ezt a nem könnyű döntést?

- Igen, amikor utoljára beszélgettünk, akkor még a Fehérvár labdarúgója voltam - mondta a ma7.sk oldalnak a csallóközi Lakszakállásaról induló Haladás-védő, Mocsi Attila. - A nyáron viszont mindenképp lépnem kellett, hiszen rendszeresen játszani akartam. Volt még egy év a szerződésemből, ez sem könnyítette meg a távozást, nagyon nehéz döntést hoztam, mert kiválóan éreztem magam Székesfehérváron. De egyelőre úgy tűnik, jól döntöttem.

Több csapat is élénken érdeklődött irántad, miért a szombathelyiek mellett döntöttél a nyáron?

- Mivel a Szombathely már fél évvel korábban is érdeklődött, ráadásul egy nagy klubról van szó, jó körülményekkel, jó szurkolótáborral, ezért döntöttem úgy, Szombathelyre igazolok.

Bajnoki címet és kupát is nyertél a székesfehérváriakkal, hogyan látod az ott töltött éveidet?A Fehérvárnál az első csapatba nem volt reális esély bekerülni?

- Három csodálatos évet töltöttem el Fehérváron, ott kaptam meg első profi szerződésem, rengeteg dolgot tanultam meg a pályán és azon kívül is. Remek dolog, hogy magyar bajnoknak és kupagyőztesnek mondhatom magam. Valakinek egész pályafutása alatt nem adatik meg egyik sem, viszont ezeket a díjakat nem igazan érzem magaménak. Átéltem azt, mekkora boldogság és azóta meg keményebben dolgozom azért, hogy ezeket a díjakat úgy nyerjem el, hogy főszereplő vagyok. Ehhez tovább kellett lépnem, rutint szerezni, hogy legyen esélyem egy ilyen sikerekért harcoló klubban alapemberré válni.

A Haladásnál milyen körülményeket tapasztaltál, hogyan fogadtak a társak?

- Szombathelyen bátran mondhatom NB I-es körülmények fogadtak. A társakat nem igazán ismertem, talán egy játékost az U19-es válogatottból, de szerencsére mindenki nagyon jól fogadott, ennek köszönhető, hogy gyorsan és jól be is illeszkedtem.

Mocsi Attila biztos pont a védelemben

A beilleszkedés láthatóan gyorsan ment hiszen alapembere lettél a védelemnek, és sikerült gólt is szerezned a bajnokságban. Hogyan értékeled a szezon eddigi alakulását?

- Nyilván a szívem legmélyén bíztam magamban, erre gondoltam, mikor a váltás mellett döntöttem. 16 meccsből 15 alkalommal kezdőként számítanak rám, viszont úgy, hogy valójában ez az első NB II-es szezonom, nagyon nagy dolognak tartom, hogy ez tényleg így sikerült. Egy gólt szereztem, aminek nagyon örülök, de ami számomra sokkal fontosabb, hogy 8 alkalommal hoztuk a meccset 0-ra, ötször pedig csak egy gólt kaptunk, amit nem tartok rossz mutatónak. Nyilván egy védő is szeret gólt szerezni, de, hogy ne kapjunk gólt, nekem fontosabb.

A szombathelyi zöld-fehéreknél a korábbi kiváló labdarúgó, Mátyus János a vezetőedző. Milyen a kapcsolatod a mesterrel, esetleg milyen szakmai tanácsokkal segíti fejlődésedet?

- Nem titok, a mester személye nagyban befolyásolta, hogy a Haliba igazoltam. Egy belső védő számára nehéz azt mondani van annál nehezebb dolog, mikor az edződ komoly szinten focizott ugyanabban a pozícióban, hisz minden apró hibát észrevesz. Számomra ez a tökéletes, hisz azért jöttem, hogy fejlődjek és fejlődésem szempontjából szerintem nehéz jelen pillanatban Magyarországon jobb edzőt találni.

A korosztályos magyar válogatottnak is alapembere voltál. Az elmúlt héten a Gera Zoltán vezette U21-es válogatottba először kaptál meghívást. Hogyan fogadtad ezt a nagyszerű lehetőséget?

- Hát ez egy csodálatos nap volt számomra, mikor megtudtam, végre bekerültem a válogatottba. Két év telt el, hogy csapatkapitányként hagytam el a pályát, még az U19-ben ,azóta nem kaptam meghívót, ami nagyon bosszantott és arra ösztönzött, hogy még többet dolgozzak. Gondoltam, úgyis eljön az én időm.

Ugyan nem sikerült pályára lépned az oroszok elleni barátságos meccsen, de jó játékkal bizonyára egyértelmű célod bekerülni az U21-es válogatott Európa-bajnoki keretébe.

- Sajnos az oroszok ellen nem játszottam, a hétfői meccs, amin játszottam volna, elmaradt a koronavírus miatt. Szerencsére az edzéseken jól ment a játék, úgyhogy legalább megismert a stáb, ha stabilan jól fogok játszani bizakodó lehetek jövő márciusban.

Mit jelentene számodra az előbb már említett, hazai rendezésű Európa-bajnokság, ha sikerülne itthon pályára lépned?

- A válogatottban játszani mindig óriási dolog, volt szerencsém már az U17-es Európa-bajnokságon játszani, tudom mekkora dolog az, nem még egy hazai rendezésű. Emellett pedig óriási lehetőség, hogy megmutasd magad a külföldi csapatoknak is.

Nem mehettünk el szó nélkül a Marco Rossi vezette felnőtt válogatott idei sikerei mellett. Te miként láttad az eseményeket, mit szólsz az újabb sikerhez?

- Szemmel látható, hogy évről évre fejlődik a magyar foci és ez jó! Szerencsére a Fradi és a Vidi minden évben Európa-liga esetleg a BL-csoportkör közelében lehet, ráadásul a válogatott is egyre jobb focit játszik. Nagyon szurkoltam, hogy sikerüljön kijutni az Európa-bajnokságra. Ez egy óriási csapatmunka eredménye, hogy a 88. perben még vesztésre álltunk, onnan tudtunk fordítani. Nagyon bizakodom, hisz remélhetőleg egyre több magyar fog bizalmat kapni a top bajnokságokban, akkor majd évről évre fejlődni fog a labdarúgásunk. Az EB-n az úgynevezett halálcsoportba került a válogatott, viszont legalább látható lesz, hol is tartunk valójában.

NB I vagy inkább külföld, mik a terveid a jövőre nézve?

- Nem szeretnék lépcsőfokot kihagyni, fokozatosan építeném a karrierem, hogy most NB I. vagy külföld, nem tudom megmondani, rövid távban biztosan egy NB I. vagy hozzá hasonló erősségű első osztály. Utána meglátjuk...

Lakszakállasról indult el a karriered. Csallóköz patinás futballklubját, a dunaszerdahelyi DAC-ot Magyarországról is nagyon sokan követik. Idén kiválóan szerepel a csapat, te mennyire követed a sárga-kékek eredményeit?

- Természetesen figyelem a DAC-ot ,nagyon szurkolok nekik, hogy sikerüljön legyőzniük a Slovant, így végre ők legyenek a szlovák bajnokok.

A koronavírus-járvány mennyire érezteti hatását a másodosztályban?

- Koronavírus hatással van az NB II-re is, minden meccs előtt kötelező a tesztelés. Sok csapatban elég erősen beköszöntött a vírus, szerencsére minket a nagy hullám elkerült.

A bajnokság hátralévő részére milyen célokkal vágsz neki? 

- Idén még 5 meccsünk lesz, szeretnék végig játszani, meglátjuk, mit hoz a jövő, de nagyon bizakodó vagyok!

További hírek

Megtekintés
A Szekszárdot fogadja a Haladás Viktória

A női labdarúgó NB I. 20. fordulójában szombaton 16 órakor a Haladás Sportkomplexumban a Haladás Viktória a Szekszárdi WFC-t fogadja.
0 0 0 2024.04.26. 20:10
Megtekintés
A Mecsekalján a Szombathelyi Haladás

A labdarúgó NB II. 30. fordulójában vasárnap 17 órai kezdettel a Szombathelyi Haladás a Pécsi MFC vendége lesz.
0 0 0 2024.04.26. 12:30

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink