Szombathelyi Haladás


Koncentráció a kapuban


2021.04.03. 21:30
PA

A Szombathelyi Haladás rutinos kapusa, Verpecz István minden meccsen igyekszik végig tűzben tartania magát.

Végy egy jó kapust! Nos, a Haladásnak mindjárt kettő is van - Verpecz István sok csatát megélt játékos, háromszoros magyar bajnok, védett a Bajnokok Ligája selejtezőjében és az Európa-ligában is. Rózsa Dániel is rutinos kapus, kétszer szerepelt a magyar válogatottban. Nos, Mátyus János Verpecznek szavaz bizalmat, a 34 éves kapus pedig él a lehetőséggel. A mieink holtversenyben a negyedik legkevesebb gólt (25) kapták a másodosztályban, utóbbi négy bajnokin egyet sem, utolsó hat mérkőzésen pedig egyet. Természetesen minden alapja a jó csapatvédekezés - de ahhoz, hogy egy csapat nullára lehozzon egy-egy mérkőzést, egy jó kapus is kell. S ne feledkezzünk meg a szakmai stáb munkájáról, így Jakab Csaba kapusedzőről sem. 

- Őszintén szólva eléggé szoktatlan volt ez a háromhetes szünet, pályafutásom során ilyenre szerintem még nem is volt példa - jelezte Verpecz István. - De remekül kihasználtuk ezt az időt, ha nem is sikerült edzőmérkőzést játszanunk, de az Illés Akadémia U17-es és U19-es együttesével összecsaptunk - mindkét meccset komolyan vettük. Csakúgy mint a korábbi bajnokikon, ezeken a találkozón is jól működtek amiket előzetesen elterveztünk - ebből a szempontból nyugodt vagyok a vasárnapi bajnoki előtt.

- Jó formában vagyunk - de ugyanez elmondható a nyírségiekről is. Milyen meccsre számítasz vasárnap?

- Maximálisan felkészültünk a szabolcsiakból, tudjuk, hogy rendkívül jól megszervezik a védekezésüket. Nem hiszem, hogy fejjel rohannak a falnak majd - de minden eshetőségre felkészültünk. Kemény, sok párharccal tarkított, küzdelmes meccsre számítok, biztos vagyok abban, hogy lesznek gólhelyzeteink és ha ezekből többet értékesítünk ellenfelünknél, nyert ügyünk van. Egyénileg egyik játékosukból sem készültem fel külön, ez nem azt jelenti, hogy lenézem őket és nem lennének jó futballistáik, csak éppen csapatként készültünk és készültem fel belőlük. Valamennyi pályára lépő labdarúgójukra figyelnünk kell. Nem szeretek tippelni, de ha muszáj, akkor elégedett lennék, ha megismétlődne az őszi, nyíregyházi meccsünk eredménye. Akkor 1-0-ra nyertünk, ezzel vasárnap is kiegyeznék.

                                                            Verpecz István: roló lehúzva!

- Mekkora gondot jelent, hogy előtted Devecseri Szilárd hosszú időre kidőlt, és - csakúgy mint a Dorog ellen - Mocsi Attila sem játszhat még vasárnap?

- Sajnos Devét hosszabb távra elveszítettük, érzékeny veszteség a kiválása. Attila az U21-es Európa-bajnokságo extrém terhelést kapott, neki most jól jön a pihenés. Ettől persze nekünk még hiányzik majd. Mindenesetre a szakmai stáb úgy rakja össze a védelmet, hogy a legoptimálisabb legyen. Mindenesetre játszottunk már korábban belső védő nélkül - akkor is megoldottuk a feladatot. Fontos, hogy már a támadózónában jól védekezzenek a játékosaink, hiszem, hogy ezzel nem is lesz gond.

- Olykor előfordul egy kapussal, hogy kevés dolga van, viszont egy-egy bravúrt be kell mutatnia - neked is voltak ilyen meccseid. Hogy lehet ilyenkor végig figyelni és ha kell, közbeavatkozni?

- Kizárólag maximális koncentrációval. Valóban, amikor rendkívül jól védekezünk, kevés dolgom van. Viszont ilyenkor is figyelek arra, hogy a védőket irányítsam, ki hová álljon, merre helyezkedjen - tehát együtt élek a játékkal. Próbálom tűzben tartani magam. Szerencsére védőink vevők erre, odafigyelnek arra, hogy a kapuból mit kiabálok nekik. Az előbb említett U17-es és U19-es edzőmeccsen is jól működött mindez, nem csak a tétmeccseken.

- Rózsa Dániel betegsége miatt a 16 éves Szekeres Enzo volt a kapustársad az utóbbi időben. Milyen a munka a fiatal tehetséggel?

- Jó hozzáállású srác, fogékony az új dolgokra, nyilván mivel még fiatal, akadnak hiányosságai, de az kiderült, hogy jó alany. Mindenesetre neki is hasznára válik, hogy a felnőttekkel edz, megtapasztalja, milyen itt a légkör, mik a követelmények - márpedig ezeket a későbbiekben hasznosítani tudja majd. Egyébként Dani jövő héten vélhetően már bekapcsolódik az edzésekbe.

- Milyenek a szurkolók nélküli meccsek, mekkora hátrány ez egy szombathelyi játékosnak? Te különösen tudhatod ezt hiszen - amikor lehettek szurkolók - egy félidőt mindig közvetlenül a Hali Tábor előtt álltál.

- Szombathelyen olyan a szurkolói közeg, ami párját ritkítja. A városban is gyakran megszólítanak a drukkerek, elbeszélgetek velük, azt tapasztalom, hogy nagyon szeretik errefelé a futballt az emberek. Sok NB I-es csapat örülhetne, ha olyan tábora lehetne, mint nekünk. Rendre két-háromezer néző előtt futballoztunk, ami még az első osztályban is szép számnak számított. Szóval amilyen komoly fegyvertény és segítség volt nekünk szurkolóink jelenléte, most akkora hiány, hogy nem lehetnek velünk. 

További hírek

Megtekintés
Vezetőedzőnk értékelése

Aleksandar Jovic szerint igazságos döntetlent játszottunk Pécsett.
1 0 0 2024.04.29. 20:00
Megtekintés
Boldog Születésnapot, Marko!

Ma, április 29-én ünnepli születésnapját a Szombathelyi Haladás támadója, Kelemen Marko. Boldog Születésnapot kívánunk, Marko!
0 0 0 2024.04.29. 10:50

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink