Szombathelyi Haladás


Fiatalképzés Amszterdamtól-Lyonig


2019.06.01. 15:00
PA

Több mint 300 tréner vett részt a Haladás Stadionban rendezett edzőképzési konferencián.

A Magyar Labdarúgó-szövetség Felnőttképzési Intézete a Haladás Stadion VIP-termében rendezte kreditpontgyűjtő konferenciáját. Elsősorban a Dunántúlról és a fővárosból érkeztek szakemberek, de a határon túlról, Szlovéniából is jöttek edzők. Itt volt többek között a volt szövetségi kapitány, Pintér Attila, aztán Komjáti András, Disztl Péter, Dobos Sándor, Preisinger Sándor, Horváth Károly. Az előadók Tóth Miklós, a Szombathelyi Haladás és az Illés Akadémia ügyvezető igazgatója, Németh Szabolcs, az Illés-Haladás U19-es csapatának edzője és a fővárosban edzősködő Marton Ádám, az UEFA Elit youth licences hallgatója voltak. Tóth a holland Ajax, Németh a francia Lyon, míg Marton a horvát Dinamo Zagreb akadémiájának mindennapi munkájáról, felépítéséről beszélt. Délelőtt az elméleti bemutató zajlott, délután a gyakorlati oktatás – utóbbin részt vett az Illés Haladás U19-es együttese, valamint az akadémián dolgozó edzők közül Catalin Azoitei, Németh Richárd, Oross Márton, Szekér István, továbbá Kutasi Csaba kapusedző, Or­bán Attila vezető erőnléti ed­ző.

– Délelőtti előadásunkban az UEFA nyoni központjában, a külföldi akadémiai vezető által előadott prezentációkról meséltünk az itteni edzőknek, adtuk át az ott hallottakat – mondta Németh Szabolcs. – Ami a lyoni akadémiát illeti, az elmúlt tíz évben Franciaországban nyolcszor választották a legjobb akadémiának. Hat füves és egy műfüves pályán gyakorolnak a fiatalok. Két dologra törekednek: egyrészt, hogy a legjobb játékosokat neveljék ki, másrészt, hogy a társadalom számára értékes polgárokat adjanak. Szerte a világon 50 partnerklubjuk van, így például Szenegálban, Dél-Koreában és Kínában is. Ugyanakkor az U13-tól az U16-ig bezárólag Lyon környékéről keresnek fiatalokat, U17-től felfelé viszont már a világ bármely tájáról érkeznek futballisták. Elmondtam az edzőknek, hogy a lyoni akadémián már az edzéseken versenyhelyzeteket kreálnak a játékosok között, a gyakorlatokat pedig nagy sebességgel végzik el. A 2018-as világbajnok francia válogatottban három olyan játékos szerepelt, akik a lyoni akadémián pallérozódtak, így például a védő Umtiti is innen indult. Emellett rengeteg olyan futballista szerepelt az utóbbi időben a Bajnokok Ligájában, akik Lyonban nevelkedtek.

                                                  Németh Szabolcs a Lyonról hallottakat adta át

– Az Ajaxnál a legfontosabb a mentalitás, az, hogy az akadémián futballozó játékosokon lássák: ebben a csapatban, ebben a stadionban akarnak majd futballozni – tudtuk meg Tóth Miklóstól. – Azt, hogy milyen jól dolgoznak, mutatja, hogy Európa legjobb 31 bajnokságába az amszterdami akadémia adja a legtöbb labdarúgót. Hogy mióta nevelnek játékosokat? Ők azt válaszolták erre a kérdésre: alapításuk óta, tehát száz éve. Tizenhat pályán tartják az edzéseket, jelenleg az Ajax első keretének 35-40 százalékát saját nevelésű futballisták alkotják. Az Ajax egyébként összesen 52 partnerklubbal tart fent kapcsolatot a világon. Nem véletlen tehát, hogy az idei Bajnokok Ligája-­kiírásban hajszál híján döntőt játszottak a hollandok. A jelmondatuk: mi nem veszünk legendákat, mi kineveljük őket.

                                                       Tóth Miklós az Ajaxról beszélt

További hírek

Megtekintés
A Mecsekalján a Szombathelyi Haladás

A labdarúgó NB II. 30. fordulójában vasárnap 17 órai kezdettel a Szombathelyi Haladás a Pécsi MFC vendége lesz.
0 0 0 2024.04.26. 12:30
Megtekintés
Boldog Születésnapot, Barni!

Ma, április 26-án ünnepli születésnapját a Szombathelyi Haladás csapatkapitánya, Rácz Barnabás. Boldog Születésnapot kívánunk, Barni!
0 0 0 2024.04.26. 12:10

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink