Szombathelyi Haladás


Újabb mérföldkőhöz érkezett a Haladás Sportkomplexum!


2016.08.01. 20:05
Pum András

A Szombathelyi Swietelsky-Haladás két labdarúgója, Németh Márió, Gaál Bálint valamint Illés Béla sportigazgató, többségi tulajdonos csavarozta a helyére az épülő Haladás-stadion lelátójának első betonelemét.

2016 februárjában kezdődött az új Haladás Sportkomplexum kivitelezése. Április elsejére be is fejeződtek a bontási munkálatok és az április 11-i alapkőletétellel kezdetét vette az építés fázisa. A Rohonci úton mára egyre inkább kirajzolódik mind az új sportcsarnok, mind pedig a leendő stadion és lelátórész körvonala.

A kivitelezési munka kezdete óta 48 munkagép és 324 ember dolgozott a Rohonci úti beruházáson. Előzetes tervek szerint a teljes építési időszakban (2016. február 1.-2017, nyár) előreláthatóan összesen 2500-300 ember fog dolgozni a Haladás Sportkomplexum megépítésén.

Az eltelt fél év alatt a kivitelező cégek mintegy 37 ezer köbméter földet, 600 ezer kg betonacélt és 14 ezer köbméter betont mozgattak meg. Az elbontott épületek anyagának egy részét újrahasznosították, a ledarálást és átvizsgálást követően 7500 köbmétert visszaépítettek az új épületek alá, a töltésekbe. 

Mostanra befejeződött a leendő sportcsarnok előregyártott pilléreinek szerelése és ezzel párhuzamosan megkezdődött a monolit vasbeton szerkezetek építése, amely a liftaknákkal és a lépcsőházakkal együtt az új létesítmény merevítését biztosítja majd. A VIP épületrész lépcsőházi magjainak szerkezetépítése elkészült és megkezdődött a stadion keleti oldalán a szint alatti gépészeti vezetékek földmunkája.

A leendő stadionrésznél is egyre látványosabbak a folyamatok. A lelátórész betonelemeinek helyére emelése megkezdődött, melyek méretel eltérő. A pillérek súlya elérheti a 9.7 tonnát is, míg a legnagyobb lelátói elemek tömege megközelíti a 24 tonnát. Összesen több, mint 1150 betonelem kerül beépítésre a lelátónál, ebből 235 darab pillér, 71 darab a ferde lelátóhoz kerül, 355 darab a lelátóba, 491 darab pedig a kislépcsőbe.

Az új, 15.2 milliárdos költségű sportlétesítmény várhatóan 2017 nyarára készül el.

Hétfőn kora délután a Rohonci úton a sajtó, valamint Haladás-sportolók, vezetők társaságában ünnepélyes keretek között a lelátó első betonelemét emelték és csavarozták a helyére. Az eseményen többek között megjelent dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, Illés Károly alpolgármester.

- Magyarország adófizetőinek pénzéből készül a Haladás Sportkomplexum, a teljes bekerülési költséget tehát az állam állja - mondta dr. Hende Csaba. - Nem szerencsés a sportkomplexumot szembeállítani azzal, hogy miért nem lélegeztetőképet vesznek helyette. Erre azt tudom mondani, hogy minél több sportolási lehetőséget biztosítunk polgártársainknak, annál kevesebb lélegeztetőgépre lesz szükségünk. A legdrágább ugyanis a betegségek gyógyítása, ennek megelőzése a rendszeres mozgás, a sportolás. A sportkomplexum is egészségmegőrző, egészségmegóvó létesítmény, a befektetés tehát busásan megtérül. Ez a befektetés, beruházás a lehető leggazdágosabb, leghasznosabb és legokosabb beruházása az országnak.

Hende Csaba elsorolta azt is, milyen komoly beruházások zajlanak és zajlottak Szombathelyen, illetve a megyeszékhely környékén. Például az M86-os út, a Fedett Uszoda és Termálfürdő felújítása, bővítése és a Markusovszky Kórház új belgyógyászati tömbjének építése.

- Február 3-án kezdődtek a bontási munkálatot, április 11-én leraktuk az alapkövet, most pedig az első pillér lerakására kerül sor - mondta dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. - Utóbbit pillérek tömkelege követi majd és már nagyon várjuk a következő dátumot, amikor szintén itt lehetünk, valamint a jövő nyári avatót.

A polgármester ezt követően fejből elsorolta a létesítménybe bekerülő elemek számát. Majd jelezte, amikor épült a Fradi-stadion, volt szerencséje ellátogatni oda és látta, milyen remek minőségű betonelemekből épült a Groupama Aréna - a Haladás stadionja is hasonlóan kiváló anyagokból áll majd össze. 

Megtudtuk, hogy várhatóan még idén elkészül a stadion legmagasabb pontja és a beruházást sem eső, sem hó nem hátráltathatja - tehát a tervek szerint épülhet.

Az első, 11.1 tonnás betonelemet ezt követően a szakemberek a helyükre emelték, majd a HVSE sportolói mellett Gaál Bálint és Németh Márió, a Szombathelyi Swietelsky-Haladás labdarúgói, valamint Illés Béla, a Szombathelyi Swietelsky-Haladás sportigazgatója csavarral a helyére rögzítették.

További hírek

Megtekintés
Itt nézheted élőben a Haladás-Gyirmót kupamérkőzést

Tisztelt Szurkolóink! Az alábbi streamen nézhetik végig a szerdán 18 órakor kezdődő Szombathelyi Haladás-Gyirmót FC Győr MOL Magyar Kupa mérkőzést. A tét a legjobb 16 közé jutás.
1 0 0 2021.10.26. 19:00
Megtekintés
Kupacsata a Gyirmót ellen

A Mol Magyar Kupa 4. fordulójában szerdán 18 órai kezdettel a Szombathelyi Haladás a Gyirmót FC Győrt fogadja a Haladás Sportkomplexumban.
0 0 0 2021.10.26. 14:50

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink