Szombathelyi Haladás


Nagy kihívás előtt Tóth Milán


2022.06.29. 19:00
Pum András

Egyelőre az osztrák másodosztályú labdarúgó-bajnokságba feljutott SK Sturm Graz II.-vel edz a Szombathelyi Haladás volt házi gólkirálya, Tóth Milán. A támadó reméli, mielőbb beverekszi magát az első ligás gárdába.

A 20 éves Tóth Milán vasárnap írta alá kettő plusz egy éves szerződését, hétfőn pedig hivatalosan is bejelentették átigazolását a Sturm Grazhoz. A fekete-fehéreknél korábban már futballoztak magyarok, elég Korsós György és Szabics Imre nevét említeni. Igaz, az Illés Akadémián nevelkedett, majd a Haladásban kiteljesedő Tóth Milán egyelőre az osztrák másodosztályú Sturm Graz II.-vel edz és itt is játszik felkészülési-mérkőzéseket, de reméli, idővel átkerül a Bajnokok Ligájában induló első csapat keretébe. Ez csak rajta múlik.

– Nagyjából fél éve szólt a menedzserem, hogy érdeklődik irántam a Sturm Graz, de túl nagy jelentőséget azért nem tulajdonítottam a dolognak - mondta Tóth. – Már csak azért sem, mert ezt követően két-három hónapig nem jelentkeztek az osztrákok, de mint utólag kiderült, tavasszal sokszor eljöttek a Haladás mérkőzéseire, hogy személyesen is megnézzenek, kielemezzenek.  Az az érdekes, hogy anno a menedzseremet egy másik játékos miatt keresték meg, de az ügynököm engem ajánlott, az én videómat küldte el nekik - és utána már én voltam a fókuszukban. Aztán a tavasz végén már egyre többször jelentkeztek, látszott, valóban érdeklem őket. Közben akadt érdeklődés Lengyelországból, Ciprusról és Belgiumból is, de a legkomolyabb a Sturmé volt. Emellett az NB I.-ből is kerestek - egyébként jobb anyagi kondíciókkal, mint amit Sturmé kìnált.. De ekkor már úgy voltam vele, ki tudja lesz-e még ilyen lehetőségem, hogy egy Bajnokok Ligájában induló csapat szerződtet? Úgy gondolkodtam, ha az elején nem tudom beverekedni magam az első csapatba, akkor is rendszeresen futballozhatok a második vonalban. Vasárnap jöttem ki Grazba, megmutatták az edzőközpontot, az öltözőket, majd a kórházban a Sturm orvosa tetőtől-talpig megvizsgált, aztán visszavittek az edzőközpontba, ahol aláírtuk a szerződést. Azóta ugyan csak egy-két edzésen vagyok túl, de rendesen elfáradtam. Sokan elmondták már, akik külföldre kerültek – köztük a Lieferingben védő testvérem, Balázs is – nem technikásabbak, nem gondolkodnak gyorsabban, nem is gyorsabbak a kinti játékosok, mégis sokkal tempósabban, pörgősebbek végeznek el minden gyakorlatot. Amikor azt hittem, hogy vége az első edzésnek, az edző szólt, hogy akkor most még a visszatámadást gyakoroljuk – persze őrült tempóban. Úgyhogy szükségem van még edzésekre és néhány felkészülési-mérkőzésre, hogy felvegyem a ritmust, a játékstìlust – a célom, hogy mielőtt számításba vegyenek az első csapatnál. A napokban edzőtáborba utazunk, jövő héten már kezdődik a másodosztályú bajnokság, néhány meccset biztosan itt játszok, a Graz II.-ben. Barátságosan fogadtak a társak, egyikük például az első tréning után kocsival elhozott a hotelba, ahol párommal most lakunk. De persze szeretnénk mihamarabb saját otthonba költözni, az edzőcentrum mellett javasoltak is már lakást. Angolul egyébként jól beszélek, németül még tanulok, de nem lesz gond.

                    Tóth Milán teljesítményére felfigyeltek Grazban - kettő plusz egy évre szerződtették

– Szeretnék köszönetet mondani az Illés Akadémiának és a Szombathelyi Haladásnak is – jelezte Tóth. –  Az akadémián minden feltétel, körülmény adott volt a színvonalas munkához – itt, Grazban sincsenek annál jobb pályák, kiszolgálóhelyiségek. És aki azt mondja, a hazai akadémiák nem tudnak jó játékosokat kinevelni, nem mond igazat. Hálás vagyok az összes edzőnek és mindenkinek, aki segített pályafutásomban, egyengette utamat. Köszönöm a Haladás vezetőedzőjének Németh Szabolcsnak és másodedzőjének, Sipos Norbertnek a felnőttcsapatnál nyújtott segítséget. Nagy lépcsőfokot léptem, de hiszem, hogy megállom a helyem.

– Milánban hatalmas potenciál rejlik, tökéletesen beleillik a követelményrendszerünkbe – idézi a Sturm hivatalos honlapja Andreas Schicker sportigazgatót. – Sebességet hoz a csapatunkba és remek statisztikái voltak a Haladásnál. Örülök, hogy hosszú távon a Sturm mellett döntött, sikeres kezdést kívánok neki a második csapatunkban.

További hírek

Megtekintés
Haladás II.-Bük

Vasárnap 17 órakor a Büki TK együttesét fogadja a Szombathelyi Haladás II.
0 0 0 2024.04.27. 22:00
Megtekintés
Visszatérés góllal

A női labdarúgó NB I. 20. fordulójában a Haladás Viktória 2-2-re végzett a Szekszárddal. A súlyos sérülése és műtétje után egy év elteltével visszatérő, csereként beálló Kiss-Lantos Hanna a 93. percben egyenlített.
1 40 0 2024.04.27. 21:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink