Szombathelyi Haladás


A Lazio magyar oszlopa


2022.01.12. 10:00
PA

Alapembere lett az olasz női labdarúgó első osztályban szereplő SS Laziónak a Haladás-Viktória FC korábbi játékosa, Fördős Beatrix.

A 19 éves védőnek régóta célja volt, hogy kipróbálja magát külföldön és ez végül nyáron sikerült. Korábbi szombathelyi csapattársa, Herczeg Andrea segítségével beszélt egy menedzserrel, aki több klubnak is elküldte a legjobb pillanataiból összeállított videót és végül az olasz első osztályba frissen feljutott SS Lazio lecsapott Fördős Beatrixra. A futballista az ősszel alapembere volt a római csapatnak, mindössze két bajnokit hagyott ki sérülés miatt.

– Az edzőm ugyanazon a poszton számít rám, mint Szombathelyen játszottam, belső védő vagyok a Lazióban – mondta Fördős Beatrix. – Sikerült hamar beilleszkednem, szerintem a játék is jól megy, sajnos a csapat nem szerepel valami fényesen, jelenleg a 12 csapatos első osztály 11. helyén állunk. Van máltai, finn válogatott játékostársam is, az elején sok légiós szerepelt a csapatban, azóta többen távoztak - jelenleg öten vagyunk külföldiek. Ami a bajnokságot illeti, a magyarnál erősebb az olasz első osztály, sok gyors csatárral találom magam szemben és majdnem minden csapat a támadófutballt részesíti előnyben – mi is hasonlóval próbálkozunk. A bajnokságban egyébként olyan csapatok is szerepelnek, mint a Juventus, a Milan, az Internazionale, a Roma, a Sassuolo. Hazai meccseinket Róma mellett, Formellóban. a Lazio edzőközpontjában játsszuk és az itáliai bajnokikon általában többen vannak, mint a magyar meccseken – 150-200 néző szinte minden bajnoki meccsre kijön. Sajnos a helyi önkormányzat döntése értelmében ősszel nálunk nem lehettek szurkolók, talán tavaszra változik a helyzet. Egyébként Formellóban edz a Serie A-ban szereplő Lazio együttese is, szóval gyakran látjuk őket, még ha személyes kapcsolatban nem is vagyunk velük. Kivétel volt a klub karácsonyi vacsorája, ahol együtt ünnepelt a férfi és a női csapat. Jól érzem magam a klubban, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy fejlődtem is. Agresszívabbá vált a játékom, az egy az egy elleni párharcokban is jobb vagyok, mint korábban. Persze vannak furcsaságok, Magyarországon két órával a meccsek előtt már az öltözőben voltunk, hogy rendesen felkészülhessünk, gyúrassunk, ilyesmik. Olaszországban másképp mennek a dolgok, itt később érkeznek csapattársaim, nem nagyon masszíroznak, öt perc alatt mezbe bújnak és kész is. Napi egy edzésünk van, csapattársaim nagy része félprofi, azaz munka mellett futballozik. Az öltözőben egyébként az olasz a hivatalos nyelv, de angolul is beszélünk. Tanulom becsülettel az olaszt, egy szombathelyi nyelvtanárnővel skype-on keresztül tanulok.

                       Fördős Beatrix a Haladás-Viktória mezét cserélte a Lazióéra. Fotó: laziowomen.it

Kíváncsiak voltunk, a fiatal futballistának a pályán kívül mennyire sikerült felvennie az itáliai életritmust.

– Furcsa volt számomra, hogy bár kedvesek az olasz emberek, nagyon hangosan, gyakran szinte ordibálva beszélnek egymással, – folytatta Fördős. – Nekem pláne szoktatlan volt, mert én alapvetően csendes típus vagyok. Rómától 25-30 percre lakok és mivel több csapattársam is erre bérel apartmant, gyakran összejárunk velük. Együtt járunk edzeni, ebédelni - elsősorban mi, légiósok tartunk össze, de az olasz csapattársaim közül is többel jóban vagyok. Voltunk a római derbin, a Lazio-Roma meccsen, szerencsére szerencsét hoztunk a fiúknak, hiszen nyert a Lazio. Nagy élmény volt a hangulat és az, hogy ilyen játékosokat korábban csak a televízióban láttam - most pedig élőben is figyelhettem őket. Még másfél éves szerződés köt a Lazióhoz - jól érzem magam, szeretném kitölteni.

További hírek

Megtekintés
A Szekszárdot fogadja a Haladás Viktória

A női labdarúgó NB I. 20. fordulójában szombaton 16 órakor a Haladás Sportkomplexumban a Haladás Viktória a Szekszárdi WFC-t fogadja.
0 0 0 2024.04.26. 20:10
Megtekintés
A Mecsekalján a Szombathelyi Haladás

A labdarúgó NB II. 30. fordulójában vasárnap 17 órai kezdettel a Szombathelyi Haladás a Pécsi MFC vendége lesz.
0 0 0 2024.04.26. 12:30

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink