Szombathelyi Haladás


Klasszisoktól tanult Horváth Olivér


2020.09.07. 18:30
PA

Az MTK-tól a Haladáshoz kölcsönbe érkezett támadónak, Horváth Olivérnek Hollandiában Ruud van Nistelrooy is edzője volt.

Horváth 16 esztendősen, 2016-ban a Sándor Károly Akadémiáról szerződött Hollandiába, az Ajax Amszterdam U17-együtteséhez. Szerepelt a fővárosi együttes U19-es csapatában is, majd a PSV Eindhoven U19-es gárdájához igazolt. Innen az U21-es gárdába került. Az együttes egyébként a holland felnőtt másodosztályban szerepelt, a 170 cm magas csatár az elmúlt bajnokságban 15 mérkőzésen lépett pályára a piros-fehér csapatban. Horváthnak olyan korábbi klasszis labdarúgók voltak az edzői Hollandiában, mint John Heitinga, Ruud van Nistelrooy vagy Mark van Bommel.

– Technikailag, taktikailag, emberileg is sokat fejlődtem Hollandiában és mivel 16 éves koromtól 20 évig ott éltem, ott váltam felnőtté is, nagyon sokat kaptam az országtól – mondta Horváth Olivér. – Magát, hogy mi az a futball, azt az Ajaxban tanultam meg, de a profivá válást a PSV-nél. Noha csak egyszer, egy felkészülési mérkőzés alkalmával, de szerepelhettem az eindhoveniek felnőttcsapatban is és sokszor tréningeztem is velük. S azt is nagy szónak tartom, hogy a holland másodosztályban is futballozhattam ilyen fiatalon. Olyan csapatok ellen léptem pályára hétről-hétre, amelyek korábban még rendszeres szereplői voltak az első osztálynak. Remek edzőim voltak, így például van Nistelrooy. Őt azért is ki kell emelnem, mert mivel csatár volt elsősorban a támadókkal, velünk foglalkozott az edzéseken. Tőle nagyon sokat lehetett tanulni, például, hogy merre induljak, ha jön a labda. És nem csak beszélt a gyakorlatokról, hanem 10-ből 10-szer odarúgta, ahová mondta. A legjobb évem, a PSV U19-es csapatában eltöltött esztendőm volt, akkor hat-hét gólt szereztem és adtam három-négy gólpasszt is. De a másodosztályban is jól ment a foci, pedig nem volt könnyű bekerülni a gárdába, hiszen ha valaki kimaradt az első csapatból, akkor a másodosztályban játszatták. Viszont arra, hogy rendszeresen szerepeljek a PSV felnőttcsapatában, kevés esélyt láttam – ezért is döntöttem a váltás mellett. Külföldön akartam maradni, de végül a vírushelyzet miatt nem lehetett kiutazni sehová sem, ezért úgy döntöttem, hogy hazajövök, az MTK-ba.

                       Horváth Olivér nem csak a labdával bánik jó, villámgyors is Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe

Ahonnan pár hét után kölcsönbe a Haladáshoz került.
– Az MTK edzőjének, Michal Borisnak tetszett az stílus, amelyet a Haladás játszik, vagyis az agresszív letámadásra épülő kombinatív, a kék-fehérek futballjához hasonló játék – folytatta Horváth. – Ezért is kerültem Szombathelyre. Láttam a Haladás Vasas elleni meccsét, de korábban is képben voltam a vasiakat illetően. Megnéztem a létesítményt, a pályákat – kifogástalan körülmények között készülhetek Mivel március óta nem játszottam tétmeccset, fizikálisan azért van lemaradásom, de pár hét alatt utolérem magam. Gyors vagyok, az Eindhoven akadémiáján a 30 métert 3.79 másodperc alatt futottam, azt mondták, az utóbbi tíz évben nem mértek ilyen jó jó eredményt. Technikás vagyok, a kombinatív játékban is gyakran részt veszek – de mindezt nem szavakkal, hanem a pályán akarom bizonyítani. Ami a Haladást illeti, mivel tavaly bravúrral sikerült a bentmaradás, ezért azt érzem reális célnak, ha maximum a mezőny első felét  tűzzük ki célul. Gólokkal, gólpasszokkal akarom segíteni csapatomat - jó helyre kerültem, Szombathelyen minden adott ahhoz, hogy ismét formába lendüljek.

További hírek

Megtekintés
Fordulatos meccsen nyert a Haldás Viktória

A női labdarúgó NB I. 21. fordulójában a Haladás Viktória 3-2-re győzött a Soroksár vendégeként.
0 0 0 2024.05.04. 20:00
Megtekintés
Tájékoztatás a licence eljárás aktualitásairól

A Szombathelyi Haladás Vezetősége ezúton tájékoztatja a tisztelt közvéleményt az indulási joghoz kapcsolódó adminisztrációs folyamat jelenlegi állásáról.
0 0 0 2024.05.04. 08:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink