Szombathelyi Haladás


Az alapoktól a top kapusig


2017.06.22. 09:00
haladas.hu

Telkiben rendezett kapus szakmai napot kedden a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskola. Király Gábor az egységes kapus képzésről beszélt, Petry Zsolt a top kapusok világába avatta be a résztvevőket. Bemutatkozott a Live Kinetik és a DBands is.

Több, mint félszáz kapusedző, köztük ma is aktív kapusok az ország sok pontjáról gyűltek össze Telkiben kedden a kapus szakmai napon.

Sisa Tibor, a MLSZ edzőképzési igazgatóhelyettese köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte haladni kell a korral, az új edzésmódszereket meg kell ismerni. A szövetség érdeke, hogy minél nyitottabb és képzettebb edzőink, köztük kapusedzőink legyenek.

Elek Zsolt, a Király SZE erőnléti és koordinációs edzője megmozgatta a résztvevőket, interaktív előadásában a Life Kinetiket ismertette. Ez a tudományosan kifejlesztett összetett edzésmódszer koordinatív, kognitív és vizuális hatást gyakorol a szervezetre, az érzékelés, agymunka és mozgás által növeli a teljesítményt. A fiatal előadó másik témája a DBands ellenállásos sporteszköz volt, mely robbanékonyságot gyorsaságot, dinamikát fejleszt.

Király Gábor, 108-szoros válogatottsági rekorder kapus maga is használja a DBands sporteszközt, melynek speciális kapusgyakorlatait ismertette a szakmai napon. A kapusiskola alapítója hosszabban a kapusedzői felfogásról beszélt. Két évtizedes Angliában és Németországban töltött karrierje tapasztalatait összegezve arra a megállapításra jutott, hogy érdemes a kapusedzői feladatokat struktúrálni. Az alapszinten dolgozó kapusedzőknek a kapusiskolában a három legfontosabb feladata az alapállás, a labdafogás és a helyezkedés megtanítása és begyakoroltatása. A középszinten dolgozók feladatai kiegészülnek az első lépés, a vetődés tanításával. Az emelt szintnél már a gyorsaság, a dinamika, a labdával való játék, a beadások és indítások is elvárás. A rendszer erőssége a kapusiskolában, hogy a hibajavítás könnyebb, az edzők közötti átjárhatóság megoldott és a szakmai minőség is biztosított. Ez a fajta minta nyiván rugalmas, és akár az egész hazai kapusképzésre is átültethető, támpontot nyújtva a kapusedzőknek.

Petry Zsolt, a Hertha kapusedzője, a német élvonalban szereplő labdarúgó csapat kapus szakmai felfogásáról beszélt. Előadásában kiemelte, a legkisebbeknél kezdődik a kapusképzés a berlini csapatnál, és egy kapus koordinátor fogja össze a kapusedzők munkáját. Szorosan együtt dolgoznak, sokszor tartanak közös kapusedzéseket, amelyeken az összes kapus -12 éves kortól a felnőtt kapusig- részt vesz. A Hertha számára ideális kapus jellemzőit egy ház szerkezetéhez hasonlítva állították össze. Eszerint az alapokat a technika, a taktika és az atlétikai tulajdonságok adják, valamint az a tulajdonság, hogy ideális esetben a kapus egy szerény, pozitív csapatember. A ház tartópillérei a bátor, támadó szellemű kapusjáték, a játék megértésése és az előre gondolkodás. A ház megjelenését a győzni akarás és önbizalom, a pszichikailag stabil, kiegyensúlyozottság és a mentális erő adja. Míg a tetőt az erős, teljesítmény centrikus egyéniség.

Andrusch József, az MLSZ kapusképzésért felelős szakembere a rendezvényen hangsúlyozta, hogy az UEFA ajánlása szerint az egyes országok kapusedzői képzései tartsák meg a nemzeti hagyományokat. Mindemellett az edzéseken a mérkőzés szituációk gyakorlását hangsúlyozzák.

A közös ebéd után az elméleti részek gyakorlati bemutatója következett. Elek Zsolt, a Life kinetik-kel és a DBands-sel melegítette be a bemutató tréningen résztvevő Király kapusiskolásokat. Minden korosztály képviseltette magát U13-tól a felnőttig valamint a profi szintet Gyurján Márton, a Haladás hálóőre képviselte. A Király Kapusiskola szakmai stábja Hegedüs Péter vezetésével vezényelt bemutató edzést, közben Király Gábor konzultált a látottakról a résztvevő kapusedzőkkel. Petry Zsolt magas szintű összetett kapusgyakorlatokkal, technikai és meccs szituációs gyakorlati bemutatóval zárta a szakmai találkozót.

A Magyar Labdarúgó Szövetség négy kredit pontot írt jóvá a kurzuson résztvevőknek, akik elmondásuk szerint egy nívós, tartalmas napon vettek részt.

Fotó és forrás: kapus.eu

További hírek

Megtekintés
Hétközi meccs a női NB I.-ben

A női labdarúgó NB I. 15. fordulójából elhalasztott mérkőzésén szerdán 16 órakor a Haladás Sportkomplexumban a Haladás Viktória a Kész-St. Mihály-Szegedet fogadja.
0 0 0 2024.04.16. 13:50
Megtekintés
Vezetőedzőnk értékelése

Peches vereséget szenvedett Szegeden a Szombathelyi Haladás: a vasiak a sokáig vezettek és a 89. percben is még 1-1 volt az eredmény, ám végül 2-1-re a hazaiak nyertek. A zöld-fehérek vezetőedzője, Aleksandar Jovic szerint jó meccset vívtak a csapatok.
0 0 0 2024.04.16. 11:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink