Szombathelyi Haladás


Michal Hipp: A munka nem betegség


2022.12.14. 13:00
PA

A Szombathelyi Haladás vezetőedzője őszi értekelésében leszögezte: a sikeres eredményekkel nőtt a játékosok önbizalma és hite.

Az 5. helyről várja a tavaszi folytatást a Szombathelyi Haladás. Csapatunk többek között idegenben legyőzte a Gyirmótot, a listavezető Diósgyőri VTK-t, hazai pályán az MTK-t. A vasiak vezetőedzője, Michal Hipp őszi értékelésében elmondta: az eredmények nem a véletlen műve, hanem a heti edzések alapozzák meg a hétvégi teljesítményt. Hipp úgy látja: a játékosok megértették, a sikerhez vezető út egyik fő feltétele a csapatmunka.

 - Mennyire sikerült a saját elképzeléseire formálni ennyi idő alatt a csapatot?

- Minden edző számára kihívás átvenni idény közben egy csapatot, amikor nem az elvárásoknak megfelelő a játék és a gólszerzéssel is gondok vannak - mondta Michal Hipp. - Akkor a Haladás a tabella alsó részben volt és a következő négy mérkőzésünkön a legjobb csapatokkal találkoztunk. Tudtam, hogy ami vár rám - nem egy séta a rózsakertben - kemény munkát kell beletenni a következő hónapokban. Amikor az öltözőben először talákoztam a fiúkkal, elmondtam, hogy segíteni jöttem és csak az edzésen nyújtott teljesítmény alapján hozok döntéseket. Azt mondtam nekik: a munka nem betegség! A lejátszott mérkőzések részletes elemzéséből alakítottam ki a véleményem a csapatról és egyértelmű volt számomra, hogy nagyon sok munkára van szükségünk, ha fejlődni szeretnénk és feljebb akarunk lépni a tabellán. Igyekeztem - akár egyéni megbeszélésekkel is - megkeresni az adott állapot fő okait. Egyértelmű volt számomra, hogy több változtatást kell végrehajtanom a játékrendszerben, a játék szervezésében és a játékstílusban, a játékosok kiválasztásában a választott játékrendszerben, a védekezés módjában. A támadások indításában, vezetésében és befejezésében, valamint a rögzített helyzetek megoldásában - mind védekezésben és támadásban is. Minden edzőnek megvan a saját látásmódja a futballról, saját játékfilozófiája, mindannyian jó focit akarunk játszani, gólokat lőni és mindenekelőtt nyerni.

- Miben léptünk előre játékban, mik a pozitívumok?

- A játékrendszer kiválasztásakor a játékosaim egyéni adottságait vettem alapul és ha minimálisra akartam csökkenteni a hibákat a csapat játékában, akkor a játékfilozófiámat a játékosok egyéni adottságainak kellett alárendelnem. Előnyömre vált, hogy több játékos is van a csapatban a Haladásban eltöltött első időszakomból és továbbra is sokat segítenek és számíthatok rájuk - akár az öltözőben, akár a pályán. Kevesebb mint három hónapja vagyok a csapatnál, de meg kell állapítanom, hogy sikerült javulnunk a játék és az eredményesség szempontjából is. Remélem, sikerül stabilizálni a teljesítményünket, dolgozunk a még jobb játékon, javítani akarunk a csapatvédekezésen és növelni kell a versenyképességünket. Azt hiszem, a játékosok megértették a filozófiámat, a futballról alkotott elképzelésemet. Tudjuk, mit és hogyan akarunk játszani, minden játékosnak megvannak a maga játékfeladatai, tudja, hogyan kell viselkedni, ha nálunk van a labda illetve ha az az ellenfélnél van. Eredményeink nem a véletlen műve, hanem logikus következménye annak, amit a napi edzéseken végzünk. Az eredmények és a játék motiválta a futballistákat is az edzéseken is. A fiúk megértették, hogy a sikerhez vezető út egyik fő feltétele a csapatmunka. A csapatmunkát nem lehet betanítani, fokozatosan kell érte megdolgozni. Összegezve: a javuláshoz a játékrendszer és az alapfelállás megváltoztatása, a játék jobb szervezése, a taktikai fegyelem, az aktív futballra való törekvés vezetett. Nagyon fontos szerepet játszott a kölcsönös tisztelet és bizalom is. Fokozatosan, a sikeres eredményekkel nőtt a játékosok önbizalma, hite és a felismerése annak, hogy amit az edzéseken végzünk, jelentősen segíti az eredményességet.

                                 Michal Hipp elégedett lehet az őszi teljeseítménnyel

- Miben kell javulni tavasszal?

- Részben elégedett vagyok, ugyanakkor van még hova fejlődni. Fenntartásaim vannak azokkal a játékosokkal kapcsolatban, akik nem játszottak rendszeresen, és akik nem gyakoroltak kellő nyomást a kezdőcsapatba kerülésért az edzéseken. Hiányzott nekem a nagyobb versenyhelyzet az egyes posztokon. A következő terület, ahol fejlődnünk kell, a védekező játéktevékenységek és a védekező játékkombinációk, különösen a hazai meccseken. A hazai meccsek pozitívuma a 15 rúgott gól, ami remek meccsenkénti háromgólos átlag, de ezzel szemben tíz gólt kaptunk, ami elég sok. Sokszínűbbnek kell lennünk, képesnek változtatni a játék ritmusát, és jobban és gyorsabban kell tudnunk reagálni a meccsen adódó kulcsfontosságú játékhelyzetekre. A mi hajtóerőnknek a sok munkának kell lennie.

- Hogy alakul a felkészülés, lesznek-e változások a keretben?

- A játékosok egyéni edzésterveket kaptak az ünnepi időszakra. Az első tíz nap passzív pihenése után egyéni edzésterveket dolgoztunk ki, amelyek különböző futó- és erőgyakorlatokból állnak. A játékosok pontosan tudják, mit és hogyan kell edzeni, optimalizálni és hatékonyabbá tenni fizikai felkészültségüket. Január 3-án megkezdjük a felkészülést a tavaszi idényre. A felkészülés nagyon rövid, már január 29-én hazai pályán fogadjuk a Nyíregyházát. Az első hét többé-kevésbé ráhangoló lesz, orvosi és fizikális vizsgálatoknak vetjük alá a játékosokat. A következő két hétben napi kétszer edzünk hazai körülmények közt, ahol nagyon jó feltételek vannak biztosítva az edzési munkához. Hetente két alkalommal felkészülési mérkőzést is játszunk. A felkészülés utolsó hetét erőfelmérő mérkőzéssel kezdjük a szlovák első ligás Ružomberok ellen. Ami a játékoskeretet illeti, a klubvezetéssel egyetértésben azt tervezem, hogy néhány játékost - tekintettel a nagyon csekély meccsterhelésükre - kölcsönbe adnánk. Nem vagyok ellene új játékosok érkezésének, azonban nekik meg kell felelni az elvárt minőségnek és be kell bizonyítaniuk, hogy a kezdőcsapatban a helyük.

További hírek

Megtekintés
Jegyelővétel a Mosonmagyaróvár elleni bajnokira

A Merkantil Bank Liga 29. fordulójában vasárnap 17 órakor a Szombathelyi Haladás a Credobus Mosonmagyaróvárt fogadja. Elővételben már megvásárolhatóak a belépők.
0 1 0 2024.04.18. 21:30
Megtekintés
A Rába-partján a Haladás Viktória

A női labdarúgó NB I. 19. fordulójában szombaton 15 órai kezdettel a Haladás Viktória az ETO FC Győr vendége lesz.
0 0 0 2024.04.18. 21:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink