Szombathelyi Haladás


Király Gábor, a velünk élő legenda


2016.11.16. 15:37
Pum András

Minden pillanatát szenvedéllyel élte meg válogatottbeli búcsúmérkőzésének a Haladás 108-szoros válogatott kapusa, Király Gábor.

„Büszkeségek a múltban, példaképek a jövőben!” állt a magyar szurkolók által kifeszített molinón. Bántás nélkül: a magyar-svéd (0-2) mérkőzésre készült felirat elsősorban nem a szintén remek pályafutást befutó Juhász Rolandnak, Vanczák Vilmosnak vagy Hajnal Tamásnak, hanem Király Gábornak szólt. A Szombathelyi Swietelsky-Haladás kapusát a kedd esti mérkőzésen búcsúztatták el, 108 válogatott fellépéssel a háta mögött. Lecserélésekor mind a 14 ezer néző felállva ünnepelte, köztük a Király SZE edzői, játékosai is.

– Hosszabb folyamat volt elengedni a válogatottságot, nem is ment egyik napról a másikra, de az őszi meccseket már sikerült szurkolóként nézni – mondta Király Gábor. – Ami a keddi búcsúmeccset illeti, a sérülésem még nem jött teljesen rendbe, a három centi hosszan beszakadt combközelítő-izmomból még csak két és fél centiméternyi nőtt vissza. De már így is rengeteget javult az állapotom, ami nagymértékben köszönhetően a Haladás masszőrének, és fizioterapeutájának Jakab Ferencnek és Fehér Józsefnek, valamint a Hali kapusedzőjének Jakab Csabának és a válogatott kapusedzőjének, Holger Gehrkének – utóbbiak szakmailag rengeteget segítettek. Noha nyár óta nem szerepeltem a válogatottban, ugyanolyan barátságosan fogadtak a srácok, mint korábban, igaz akadt néhány új arc, akinek be kellett mutatkoznom. Hiába volt „csak” barátságos meccs a svédek elleni, számomra minden válogatott mérkőzés egyformán fontos. Ha válogatott mérkőzés jön, az ember „bekattan”, pörög és csak a győzelem lebeg a szeme előtt. Örülök, hogy a két csapat játékosait a Király SZE fiataljai vezették fel, jómagam fiammal, Matyival vonultam a gyepre. Neki is adtam feladatot, ő hozta ugyanis a csapatkapitányi zászlót. Azt, hogy én leszek a csapatkapitány, a meccs napján tudtam meg – de nagyon örültem neki.

                                                   Király Gábor 108 válogatottság után búcsúzott. Fotó: vaol.hu/Unger Tamás

- Az igazi meglepetés viszont ezután következett, az est számomra legmeghatóbb pillanata ugyanis az volt, amikor lányommal, Viktóriával együtt vehettem át Csányi Sándortól az MLSZ ajándékát - folytatta Király. -  Nem tudtam ugyanis, hogy Viki is ott lesz a gyepen. Nem csak őt, hanem Matyit is megfogta a hangulat, habár jónéhány nagy meccsen járt már, azt mondta: mágikusak voltak a szurkolók. Természetesen engem is megragadott a búcsúmeccsünk hangulata, de annyi mindenre kellett koncentrálni, hogy nem igazán volt időm elérzékenyülni. Ahogy említettem is, nem voltam százszázalékos állapotban, de abban a 27 percben, amit védtem, igyekeztem maximálisan teljesíteni. Az egyik lövésnél például kipattant rólam a labda, de nem gondolkoztam, hogy ismét megsérülhetek, utána rögtön kivetődtem a labdára. Előzőleg abban maradtunk, hogy maximum fél órát védek, a 25. percben szóltam, hogy hamarosan eljön a búcsú ideje. Ami a mezemet illeti, bekereteztetem és a külön erre az alkalomra készített kapuskesztyűmet is elteszem. A meccs után Juhász Rolanddal futottunk egy tiszteletkört, később személyesen találkoztam egykori herthás edzőmmel, Jürgen Röberrel, de rengetegen gratuláltak, a Haladás edzője, Mészöly Géza is rögtön üzent a lefújás után. Az öltözőben Bernd Storck értékelte az évet, majd mindenki elindult haza, jómagam édesapámmal és családommal éjjel kettőre értem Szombathelyre. Hogy így terveztem-e a búcsúmeccsemet? Nem gondolkodtam előre, csupán szerettem volna minden másodpercét szenvedéllyel átélni, megélni. Sikerült. Hogy meddig akarok még védeni a Haladásban? Köztudott, a klub két évre szóló szerződést ajánlott, amit akkor írok alá, amikor teljesen egészséges leszek. Fontos, hogy a csapat háttere ugyanolyan stabil maradjon, mint amilyen eddig volt, mert enélkül nincs komoly eredmény. Jómagam ugyanolyan motivált vagyok, mint korábban, semmit sem változtam, még többet akarok nyújtani.

Király Gábor a hétvégén hatalmas megtiszteltetésben részesült: Szombathely díszpolgárává választották.

- Borzasztóan jó érzés, örülök, hogy a város értékeli, hogy próbálok tenni, segíteni Szombathelynek, ez még jobban motivál – jelezte Király Gábor. – Hozzá kell tennem: egyedül semmit sem lehet elérni, a munkában óriási része van a Király Sportlétesítményben, a Király SZE-ben és a kapusiskolában dolgozó munkatársaimnak is. Csakúgy mint minden, ez is csapatmunka eredménye.

Az MLSZ elnökségi tagja, a szombathelyi születésű Török Gábor szerint egy legendát búcsúztatták kedd este a Groupama Arénában.

– A helyszínen néztem meg Király Gábor 108. válogatott mérkőzését, és nagyon-nagyon drukkoltam, hogy kapott gól nélkül búcsúzhasson az a labdarúgó, akinek a karrierjét az első pillanattól kezdve szurkolóként, elkötelezett, néha már-már fanatikus rajongóként volt szerencsém követni – mondta Török Gábor. – A kedd esti harminc perc olyan volt, mint Gábor egész pályafutása: volt benne minden, óriási bravúr, bohóckodás, szerencsés kapufa és a végén diadalmas, megható távozás. Nem hiszem, hogy az én életemben lesz még olyan labdarúgó, akinek ennyire drukkolni tudok, akivel ennyire azonosulni lehetne. Gábor egy igazi legenda, sokak számára példakép. Nekem azonban sokkal-sokkal több még ennél is: olyan hős, aki nem a könyvekben vagy a filmekben él, hanem itt, velünk, közöttünk. Bár mindig fájó, ha a magyar válogatott gólt kap, most mégis nagyon erős üzenete volt annak, ami történt: Király Gábor megőrizte a magyar kaput a góltól, elbúcsúzott, majd a svédek azonnal betaláltak.

További hírek

Megtekintés
Felcsúton a Haladás Viktória

A női labdarúgó NB I. 17. fordulójában szombaton 14 órai kezdettel a Haladás Viktória a Puskás Akadémia otthonában lép pályára.
0 0 0 2024.03.28. 12:00
Megtekintés
Városi rangadót vív a Haladás II.

Pénteken 19 órai kezdettel a Király SE vendégeként lép pályára a Szombathelyi Haladás II.
0 0 0 2024.03.28. 11:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink