Szombathelyi Haladás


Igazi teamként dolgoznak


2016.10.13. 21:00
Pum András

A Gyirmót elleni bajnoki mérkőzésen orsócsonttörést szenvedett fiatal játékos, Polgár Kristóf külön foglalkozásokon készül a visszatérésre

Garami Zsoltnál, a Szombathelyi Swietelsky-Haladás erőnléti edzőjénél érdeklődtünk Kristóf állapotáról.

- Sajnos a gipsz még rajta van, így a speciális labdarúgó mozgások egyelőre váratnak magukra, azonban olyan programmal dolgozunk Kristóffal, hogy amint a rögzítés lekerül, teljes értékű játékosként térhessen vissza - mondta Garami Zsolt. - Egy ilyen sérülés esetén, ebben a fázisban, még nem beszélhetünk rehabilitációról, azonban nagyon fontos, hogy láb és csípő izomzatának erejéből, dinamikájából, ne veszítsen a játékos. Két-három hét alatt ugyanis az erőcsökkenés akár 15-20%-os is lehet, ezt nem engedhetjük meg, így – bár némileg korlátozott a lehetőségünk, hiszen a kar munkája a teljes testsúlyos erőfejlesztés és a koordináció fontos eleme – mégis mindenképp ki kell küszöbölnünk az erőcsökkenést.

- Mit lehet ilyenkor tenni? Mert, ha valóban belegondol az ember, még egy egyszerű guggolás is veszélyeket rejthet magában, gondolok itt az esetleges egyensúlyvesztés következményeire.

- Valóban, karjaink, az egyensúlyi helyzeteinkhez elengedhetetlenek, nem jönne jól egy esés, ezért különböző eszközöket és módszereket kell alkalmaznunk. Az állásban történő gyakorlatokat egyelőre rögzítetett, de mégis inbalansz helyzetekben végezzük, erre kiválóan alkalmas valamely felfüggesztéses eszköz, mely biztonságot is ad, mivel annak fogása segíti az egyensúlyozást, de mégis a törzs izomzatát folyamatosan aktív állapotban tartja. Ez pedig nagyon fontos szempont, mivel a Core izomzatának, - mint a mozgások stabilizátorainak, - épp úgy szükséges az erő fenntartása. Tudunk végezni hanyattfekvésben csípődinamikát fejlesztő gyakorlatokat, és ami nagyszerű, hogy az Illés Akadémián rendelkezünk speciális lábtoló Keiser géppel, mellyel a komplex csípő és lábdinamikát tudjuk fejleszteni, sőt annak erejét folyamatosan tudjuk ezzel a géppel mérni. Ebben nagy segítségemre volt Orbán Attila, az Akadémia erőnléti edzője, a Keiser gépek specialistája. Örömmel jelenthetem ki, hogy az elvégzett mérési protokoll szerint Kristóf dinamikus lábereje, a két láb szimmetriája teljesen rendben van, ezt még fokozni is tudjuk az említett géppel.

- Mi a helyzet a keringés állóképességével?

- A szerkezet alkalmas arra, hogy azzal, az energetikai rendszer edzéseit is elvégezzük, a terhelési összetevők megfelelő arányainak betartásával, így ezzel ezt a problémát is orvosolni tudjuk.

- Az viszont nem hangzott jól, hogy rehabilitációról még nem beszélhetünk..

- Szerencsére a fiatal szervezet csontrendszere hamar gyógyul, így itt leginkább a váll mobilitást kell majd helyre rakni, de azt rehabilitációs szakemberünk Fehér József és kiváló masszőrjeink, Jakab Ferenc és Váradi Gábor nagyon hamar rendbe fogják hozni. Kristóf kimondottan labdaügyes játékos, ezért a labdaérzékelés képességének helyreállítása is nagyon gyorsan elvégezhető, a játék pedig a vérében van. Így azt gondolom – ha a gipsz lekerül, ami a jövő hétre várható, és amiben majd csapatunk kiváló orvosa Dr. Kelemen Péter hoz döntést – fiatal játékosunk nagyon gyorsan, teljes értékű harcosként lesz bevethető.

- Végezetül annyit szeretnék kiemelni, hogy nagyszerű, hogy a Szombathelyi Haladásnál, igazi Teamként tudunk együtt dolgozni a területek specialistáival egy-egy sérülés esetén. – zárta szavait Garami Zsolt.

 

 

További hírek

Megtekintés
Jegyelővétel a Mosonmagyaróvár elleni bajnokira

A Merkantil Bank Liga 29. fordulójában vasárnap 17 órakor a Szombathelyi Haladás a Credobus Mosonmagyaróvárt fogadja. Elővételben már megvásárolhatóak a belépők.
0 1 0 2024.04.18. 21:30
Megtekintés
A Rába-partján a Haladás Viktória

A női labdarúgó NB I. 19. fordulójában szombaton 15 órai kezdettel a Haladás Viktória az ETO FC Győr vendége lesz.
0 0 0 2024.04.18. 21:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink