Szombathelyi Haladás


Visszavonult Kiss Zsófia és Tóth Alexandra


2020.07.04. 23:00
PA

A Haladás-Viktória FC két futballistája is abbahagyta a labdarúgást.

A söjtöri születésű Tóth Alexandra 2009-ben igazolt a szombathelyi együtteshez, kilenc évig futballozott a Viktóriában. A vasiakon kívül csak az osztrák első osztályú Südburgenlandban – 2014-től 2016-ig – szerepelt. A magyar válogatott egyik alapembere volt, 63 alkalommal lépett pályára a nemzeti tizenegyben és egy gólt szerzett – a románok ellen, egy Balaton Kupa-mérkőzésen talált be. Az NBI-ben több, mint 300 meccsen szerepelt. Tóth szombathelyi szerződése június 30-án lejárt – a középpályás pedig nem hosszabbított klubjával, befejezte a futballt.

– Jóideje érlelődött bennem a gondolat, nem egyik pillanatról a másikra döntöttem így – mondta Tóth Alexandra. – Egyrészt a munkámat már nehezen tudom összeegyeztetni a profi futballal, másrészt kezdtem belefásulni abba, hogy minden hétvégén meccs – fizikálisan és mentálisan is elfáradtam. Remek éveket töltöttem Szombathelyen, így azért nem volt egyszerű a döntést meghozni. Különösen az első viktóriás éveimre emlékszem vissza jó szívvel, akkoriban szinte végig ott voltunk a dobogó környékén. Amikor a Viktóriához igazoltam, az volt az álmom, hogy bajnokcsapat tagja legyek, sajnos ez nem jött össze, emiatt nagy hiányérzetem van – a Magyar Kupát viszont egyszer sikerült elhódítanunk. Ami miatt még hiányérzetem van, hogy sosem volt konkurencia a posztomon, márpedig nekem és a csapatnak is jót tett volna a rivalizálás. Nem beszélve arról, hogy több időm is lett volna pihenni, így viszont mindig játszottam és játszottam. Persze sok remek meccset vívtam, de megvan az a furcsa tulajdonságom, hogy a lefújás után szinte törlődik a mérkőzés a fejemből, annyira koncentrálok a találkozón, hogy utána már csak kevés momentumra emlékszem. Egyet mégis ki tudnék emelni, egy Diósgyőr elleni bronzmérkőzés második, szombathelyi összecsapásán a hajrában 18 méteres lövésemmel sikerült nyernünl, így akkor még nem dőlt el a párharc. Rengeteg kiváló futballistával játszhattam együtt, Tálosi Szabinával és Rácz Zsófival különösen jó volt egy csapatban szerepelni. Őket már a kezdetektől fogva ismerem. De a fiatalokkal is mindig megtaláltam a közös hangot – nem volt konfliktusom senkivel sem. Edzőim közül Csordás Csabát emelném ki, aki a Südburgenlandnál, majd később Szombathelyen volt trénerem. Amikor Szombathelyre kerültem, Markó Edina volt az edzőm, később pedig a válogatottnál dolgoztunk együtt. Természetesen a Haladás-Viktória hazai meccseire ezentúl is kijárok majd. Nem szakadok el teljesen a labdarúgástól, korábban a Viktória U11-es edzősködtem, tél óta pedig az U13-as csapatot tréningezem. Az nem volt opció számomra, hogy alacsonyabb osztályban még levezessek. Hiszen ott is edzeni kell és meccset játszani, márpedig én világéletemben maximalista voltam – ha valamit csináltam, azt teljes szívvel tettem.

                                                                             Tóth Alexandra

Szakonyi, Manhart, Öreg, Rácz, Tóth és Tálosi után megvan a Haladás-Viktória női NB I-es labdarúgócsapatának hetedik nyári távozója is: a 21 esztendős bal oldali védő, Kiss Zsófia – Kiss Tamás klubmenedzser lánya – abbahagyta a profi futballt. Kiss a szombathelyiek saját nevelésű játékosa volt, 96 tétmeccsen lépett pályára, négy gólt szerzett.
– Hatéves korom óta fociztam a Viktóriában, azóta sem futballoztam máshol – mondta Kiss Zsófia. – Emlékszem, 15 évesen, 2013 novemberében egy szegedi bajnokin debütáltam a felnőttcsapatban. A kapus kivételével valamennyi poszton szerepeltem, az utóbbi időben bal oldali védőt játszottam. Rengeteg felejthetetlen meccset vívtam, az FTC és az MTK elleni összecsapások mindig különlegesnek számítottak, teljesen más volt a hangulatuk. A Fradi elleni győzelmeket pedig máig nem feledtem, de az utóbbi években a Diósgyőr ellen is nagy csatákat vívtunk. A Haladás Stadionban rendezett meccseket is nagyon szerettem, hatalmas élmény volt ott játszani, különösen úgy, hogy sokan szurkoltak nekünk.

Kiss még csak 21 éves, ilyen fiatalon ritkán vonulnak vissza futballisták – pláne nem saját elhatározásból, ha sérülés sem hátráltatja őket.
– Korábban úgy döntöttem, hogy amíg az egyetemen tanulok, addig focizom – jelezte Kiss. – Nos, most lediplomáztam, és ha továbbképzem magam, az időelfoglaltsággal jár, ha pedig dolgozni kezdek, az is. Márpedig ez a futball rovására menne, azt pedig nem akartam. A másik érvem az, hogy úgy érzem, 15 évnyi játék elég volt. Pedig imádtam a csapatot, a klubot, társasági ember vagyok, szerettem az itteni közösséget. Jólesett, hogy edzőm, Szabados György kérte, gondoljam még egyszer át a dolgot – de a döntésem végleges. Édesapám pedig ugyan nehéz szívvel, de megpróbálja elfogadni, hogy így határoztam. A Viktóriától nem szakadok el, továbbra is kijárok a csapat meccseire, emellett az U7-es és U9-es csapatot edzem majd. Ez egy új kihívás, de állok elébe!

                                                                        Kiss Zsófia

További hírek

Megtekintés
Soroksáron a Haladás

A Merkantil Bank Liga labdarúgó NB II. 26. fordulójában vasárnap 16 órai kezdettel a Szombathelyi Haladás a Soroksár SC vendége lesz.
0 0 0 2024.03.29. 10:20
Megtekintés
Felcsúton a Haladás Viktória

A női labdarúgó NB I. 17. fordulójában szombaton 14 órai kezdettel a Haladás Viktória a Puskás Akadémia otthonában lép pályára.
0 0 0 2024.03.28. 12:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink