Szombathelyi Haladás


MOST kell egy segítő kéz!


2020.04.22. 09:10
haladas.hu

Klubunk ügyvezető igazgatója a frisss.hu-nak adott interjújában a Szombathelyi Haladás pénzügyi helyzetéről is beszélt.

- Eleve azt fontos tisztázni mindenekelőtt, hogy a HVSE nem a Szombathelyi HALADÁS, nem hozzánk tartozik, miként a Viktória sem. A Haladás Vasutas Sportegyesület és a Szombathelyi Haladás Kft. két külön jogi személy - szögezte le a friss.hu-nak adott interjújában Séllei Árpád. - Amit a Frisss.hu-nak adott tájékoztatásul a város, abban 2018-as adatok is vannak, köztük az a bizonyos 20.943.000 forint, ami az önkormányzat 2018-as tartozása volt. Ezt az összeget szerződés szerint közvetlenül utalták el a komplexumnak, tehát mi nem láttunk abból a pénzből semmit. A 4.995.000 forintot pedig – ez szintén a 2018. évi támogatás része volt - egyéves késéssel fizette ki nekünk a város 2019-ben. Ezenkívül kaptunk 38.885.000 forintot, illetve azt a 150 millió forintot, amit a következő 3 év terhére előre adott nekünk Szombathely. Ez nem rendkívüli támogatásnak minősül, hanem a következő 3 esztendőre vonatkozó, szerződés szerinti támogatás előre történő kifizetése. Erre azért volt szükség, mert a Haladás (a futball klub, és nem a sportegyesület) korábbi vezetése komoly hiányokat halmozott fel, félő volt, hogy a szövetség megvonja tőlünk a licencet, gyakorlatilag a fennmaradásunk került így veszélybe. Ez a 150 millió forint a város részéről elengedhetetlen volt az életben maradásunkhoz, ezért köszönettel tartozunk Szombathely önkormányzatának. Ami viszont még hozzátartozik a sajtóiroda közleményéhez, az az, hogy az említett 11.115.000 forintos tétel is szintén a komplexumnak lett utalva közvetlenül, ebből sem láttunk egy fillért sem, és ugyanígy jártak el a 37.500.000 forint ügyében is, ezekről szerződés volt - tájékoztatta lapunkat az ügyvezető.

                     Séllei Árpád december óta a Haladás ügyvezető igazgatója. Fotó: Vas Népe/Unger Tamás

Séllei Árpád beszélt a sportkomplexum bérleti díjáról is, amit képtelen állni a futball klub.

- 2019. június 30-ig volt egy szerződésünk, ami szerint a város támogatja, hogy mi itt focizzunk Szombathelyen. Ezt követően azonban ez a támogatás megszűnt, saját magunknak kellene finanszíroznunk azt, hogy hazai környezetben, saját szurkolóink előtt játszhassunk, ami nekünk éves szinten közel 110-120 millió forintunkba kerülne. Erre semmilyen támogatást nem kapunk, ellentétben más városi csapatokkal, akiknek nem kell azért fizetniük, hogy Szombathelyen lépjenek pályára. Ezt a 110-120 milliót nem tudom fizetni. Összehasonlításképpen: amikor Sopronban rendeztük a meccseinket, az 20 millió forintba került nekünk tokkal-vonóval egy szezonra - nyilatkozta Séllei Árpád, aki 2019. december 3-tól ügyvezetője a Szombathelyi Haladásnak. 

- Decemberben megfogadtam, hogy a várostól nem kérek segítséget, próbálom a piacról megoldani a Haladás működtetését. Ez egészen idáig sikerült is. Találtam cégeket, támogatókat, és nagyon sokan beálltak az újfajta Haladás mögé, aminek ugyan nehezen indult be a szekere, de tavaszra kiegyenesedtünk. Jöttek az eredmények, visszajöttek a nézők. Ez a járványügyi veszélyhelyzet szinte mindenkinek gondot okoz, mi is azok közé tartozunk, akik nagyon megszenvednek vele. Piaci alapon nem tudunk tovább működni, mert most minden támogató visszalépett és kivár. A várostól kért segítségemet pedig elutasították. Égető szükség lenne, még ha csak átmenetileg is, egy segítő kézre, hogy legalább létezhessünk. Mihelyst ezen a nehéz időszakon túllendülünk, ismét meg tudom oldani piaci alapon a klub működtetését a város pénzbeli működési támogatása nélkül is. A 2019-20-21-22-re megadott támogatás összege éves szintre lebontva 47 millió forintot tesz ki. A másik nagy csapata a városnak ennek a hat-nyolcszorosát kapja egy évre, és mint az ügyvezetőjük lenyilatkozta, továbbra is számíthatnak közel ekkora nagyságrendű támogatásra. Nem egyenlő a mérce. Ha azt mondaná a városvezetés, hogy a komplexummal szembeni tartozásunkat átvállalja, a 2019. 06. 30-ig szóló szerződésünket újra megköti, már az egy óriási segítség lenne, ennél többet nem is kérhetnék. Azt gondolom, azt sem ártana jobban szemügyre venni, hogy hol, mennyi szurkoló van. Játsszon jól vagy rosszul a csapat, a Hali-tábor nagysága megkérdőjelezhetetlen, a balul sikerült őszi szezon után a tavasszal már ismét egyre többen jöttek buzdítani minket. Ebben a borzasztó egy évben is jóval 2000 feletti az átlagnézőszámunk, ez országosan is nagyon magas szám. És ez csak emelkedne tovább. A Haladás egy brand, egy márka, amiről mindenkinek Szombathely jut eszébe, és ugyanígy fordítva is igaz ez a sportrajongók között. A HALADÁS Szombathely legnépszerűbb egyesülete, megérdemelné, hogy elismerjék az ott folyó munkát. Laikus emberként azt gondolom, ezeket is figyelembe kellene vennie a városnak - zárta szavait Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás ügyvezetője.

További hírek

Megtekintés
Csak a védekezés működött

A női labdarúgó NB I. 20. fordulójában a Haladás-Viktória 2-0-ra kikapott a Diósgyőrtől.
0 0 0 2021.05.08. 22:00
Megtekintés
Itt nézheted élőben a Haladás-Budaörsöt

Klubunk és a Hungary Sport együttműködésének köszönhetően szurkolóink az alábbi streamen nézhetik végig a vasárnap 17 órakor kezdődő Szombathelyi Haladás-Budaörsi SC Merkantil Bank Liga-mérkőzést.
1 0 0 2021.05.08. 22:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink