Szombathelyi Haladás


Főszerepben: Ferenczi István


2020.03.19. 16:30
PA

A Szombathelyi Haladás erőnléti edzője, Ferenczi István rövidebb és hosszabb futásokkal és erősítő gyakorlatokkal is igyekszik szinten tartani a vasi labdarúgók edzettségi állapotát.

A korábbi kilencszeres válogatott, a több országban is légióskodó, az elmúlt év végéig a Vasasnál dolgozó Ferenczi István február végén csatlakozott erőnléti edzőként a Szombathelyi Haladáshoz – emellett az Illés Akadémia-Haladás U19-es együttesénél is dolgozik. Érdekesség, hogy Ferenczi még a Vasas másodedzőjeként a padról beszállva gólt is szerzett a Haladás ellen.

- Január elején Orbán Attila, az Illés Akadémia erőnléti edzője keresett meg, hogy lenne-e kedvem Szombathelyen dolgozni – tetszett, amit felvázolt – mondta Ferenczi István. – Majd később másodszor is felhívott, hogy van-e már munkám – addigra eldöntöttem, hogy elvállalom a feladatot. Nem idegen közegbe érkeztem, Illés Béla anno csapattársam volt, csakúgy mint Mátyus János – utóbbival a válogatottban szerepeltünk együtt. Ami a Halival kapcsolatos emlékeimet illeti, elsőre az ugrik be, amikor a 2010/11-es bajnokságban az akkori edző, Aczél Zoltán nagyon szerette volna, ha Szombathelyre szerződöm, ám menedzseri nyomásnak engedve végül Pápám kötöttem ki. Aztán a ZTE játékosaként rengeteg szurkoló előtt, parádés hangulatban játszottam a Hali ellen. Tisztában vagyok vele, hogy errefelé szeretik az emberek a futballt, a csapatot. Korábban egyébként nem dolgoztam az utánpótlásban, csak felnőttcsapatnál. A fiatalokkal speciális dolgokat kell elvégeztetni, míg az első csapatban zömében kész labdarúgók szerepelnek. Mindenesetre az is segíti a munkát, hogy az első csapat keretében sok az akadémista, könnyebb az átmenet. Keménykezű edző vagyok, a munkában hiszek. Úgy látom, Mátyus János elképzeléseire is vevők a futballisták, egyáltalán nem véletlen a jó szereplésünk.

A koronavírus miatt egyelőre szünetel a bajnokság, a játékosok odahaza, egyéni edzésterv alapján készülnek. Ebben a helyzetben különösen fontos lehet az erőnléti edzők munkája.

- Két hetes programot kaptak a játékosok, amelyben főként az állóképesség megőrzése, sprintek és hosszú távú futás, törzsizmok erősítése szerepel – folytatta Ferenczi. – De olyan speciális gyakorlatot, úgynevezett aerob és anaerob-edzéseket is el kell végezniük, amely az energiarendszerüket mozgatja meg. Nagyjából napi 50 perces, egyénre szabott edzésekről beszélünk, néhány szabadnappal. Fizikálisan a kényszerszünet ideje alatt nem eresztenek le a labdarúgók, de természetesen a labdás tréningeket, a meccseket semmi sem pótolja. Fakultatív módon, kiscsoportokban, a megfelelő óvintézkedések betartásával lábteniszezhetnek, kerékpározhatnak is. A játékosok az edzéseket polár-órában végzik, így a szakmai stáb naprakészen látja a futballisták adataiat. De mivel profikról van szó, enélkül is rendesen elvégzik a feladatot. Ahogy említettem is, egyelőre két hétre előre kapták meg programjukat, azt követően megbeszéljük Mátyus Jánossal, utána milyen edzéseket végezzenek a fiúk. Senki sem tudja, mikor ér véget a járvány, két hétig így mindenképpen szinten lehet tartani a játékosok fizikai állapotát, de arra is fel kell készülnünk, hogy elhúzódik. Ebben az esetben a negyedik-ötödik hét után majd egy hosszabb szünet után folytatják a futballisták az egyéni edzéseket.

További hírek

Megtekintés
Öt gólt vágott a Haladás II.

A Vas vármegyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság 24. fordulójában a Szombathelyi Haladás II. 5-2-re legyőzte a Rábapatyot.
0 0 0 2024.04.15. 14:10
Megtekintés
Vezetés után vereség a hajrában

A labdarúgó NB II. 28. fordulójában a Szombathelyi Haladás 2-1-re kikapott Szegeden.
0 0 0 2024.04.14. 22:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink