Szombathelyi Haladás


A "gyepmester"


2019.05.09. 20:30
Pum András

A gyönyörű Haladás Stadionhoz méltó a gyepszőnyeg is. A fővárosból érkezett Molnár Gábor és kollégája ugyanis nap mint nap szinte fűszálról fűszálra átvizsgálja a pályát.

A Haladás Stadion pályafenntartási szaktanácsadója, Molnár Gábor egy éve érkezett a fővárosból Szombathelyre. Molnár négy és fél éven keresztül a Groupama Arénában dolgozott, tehát tapasztalatokkal alaposan felvértezve állt munkába a vasi megyeszékhelyen. A két pálya gyepe sokmindenben hasonlít egymásra, ugyanakkor Molnár szerint a szombathelyi stadioné valamivel könnyebben kezelhető.

– Noha jól éreztem magam a ferencvárosi Groupama Arénában is, szakmailag mindenképpen előrelépés volt számomra, hogy Szombathelyre pályafenntartási szaktanácsadónak hívtak – mondta Molnár Gábor. – Annak idején ott voltam az FTC stadionjának építésénél, a füvesítésnél, úgyhogy nem volt újdonság számomra a szombathelyi munka. Ráadásul a Haladás Stadion füvesítésénél én is jelen voltam. Nehéz összehasonlítani a két gyepet, mindenesetre a Fradi stadionjának gyepe sokkal nagyobb terhelésnek volt és van kitéve, mint a szombathelyi. Nemcsak az FTC, hanem a válogatott is a Groupama Arénában futballozott, de a Fradi nemzetközi mérkőzéseket is vívott, emellett koncerteknek is helyet adott a létesítmény. Emlékszem, a telt házas Robin Williams-koncert után pár nappal már bajnokit rendeztek a Groupamában, a komplett gyepszőnyeget felszedtük és teljesen újat fektettünk a helyére. Azokban a napokban még sötétben, este is traktoron ültem. Sokan kérdezték akkor, miért nem fedtük le a gyepet valamivel. Nos, azért, mert amit rá lehetett volna tenni, az csak bizonyos ideig hatásos, pár nap után a gyep egyszerűen megsült, bebarnult volna alatta és ugyanúgy füvet kellett volna cserélnünk. Szép időszakot töltöttem ott, sok hasznos tapasztalattal gazdagodtam, amelyeket Szombathelyen is hasznosítok. Ami a Haladás és az FTC-stadion gyepét illeti: mindkettő kiváló minőségű, ugyanakkor a szombathelyi annyiból jobb, hogy kisebb a stadion, kisebb a lelátó, ezért kevesebb árnyék éri a pályát, jobban süti a nap, ami a gyep szempontjából kifejezetten előnyös. A Fradiéban nagyobb az árnyékos rész, kisebb a légmozgás, jobban meg tudnak telepedni a gombák, hamarabb kialakulhatnak a füvek betegségei. Viszont amíg az FTC sohasem edzett a stadionban, addig a Haladás heti egy-két alkalommal a centerpályán tréningezik. Ilyen szempontból gyakoribb terhelés éri a gyepet.

Molnár Gábornak (is) köszönhetően ilyen szép, zöld a stadion füve

Mivel az utóbbi néhány évben sok stadion épült, a gyep gondozása sok helyen még gyerekcipőben jár – nem úgy Szombathelyen. Kíváncsiak voltunk, hogy néz ki Molnár Gábor egy átlagos napja a Haladás Stadionban.

– Nem egyedül vagyok, hanem kollégámmal ketten dolgozunk – folytatta. – Reggel a pálya szemrevételezésével nyitunk, felmérjük, hol károsodott a fű, mit kell kijavítnunk. Akadnak olyan gyep­hibák, amelyeket úgymond összeütögetünk, és olyanok, amelyeket homok és fűmag keverékével javítunk és pótoljuk a gyepet. Hetente háromszor-négyszer nyírunk füvet, van az úgynevezett gyalogkísérős, tologatós fűnyíró és van a nagy, a traktoros. Ezt a két gépet használjuk. Naponta 10-12 kilométert gyalogolunk. Két-három hetente lyuggatunk, azaz levegőztetjük a gyepet, és ilyenkor műtrágyázunk is. Meccsnapokon annyiban változik a helyzet, hogy nem ketten, hanem nyolcan vagyunk és húsz kilométert sétálunk le. A mérkőzések előtt két-három nappal már figyelem a talaj nedvességtartalmát, és ennek tükrében öntözünk a találkozó napján. Egyébként nagyon profi a gépparkunk, van vetőgépünk, napoztató gépünk és a leglátványosabb eszközünk, a fűszolár. És ne felejtkezzünk meg az úgynevezett laborról, amely olyan, mint egy fémdoboz, és ha a fűre tesszük, kis területen gyógyítja, javítja a gyepet. Emellett mutatja például a nedvességtartalmat, a páratartalmat, azt, hogy hány fok van éppen a gyepen és jelzi a stadionban lévő hőmérsékletet is. Utóbbi egyébként érdekes dolog, mert például a vendégszektor és a VIP melletti szektor közötti részen mindig sokkal melegebb van, mint szemben, a B-közép és az eredményjelző közötti részen. Az előbbit én csak madridi, utóbbit helsinki klímának hívom. Mindenesetre a szerkezet nagy előnye, hogy bárhonnan ki-be lehet kapcsolni, be lehet állítani. Szerencsére az egyik internetes oldal webkamerája éppen a Haladás Stadion mellett van. Volt olyan, hogy Szlovákiában jártam, a telefonomon megnéztem a kamerát, és mivel láttam, hogy süt a nap, rögtön le is kapcsoltam a lámpát. Az előbb említett fűszolár egy hatalmas szerkezet, beteríti az egész tizenhatost és ahogy a nevében is szerepel, napoztatja a füvet. Ezt különösen télen használjuk, amikor hideg van és kevés napfény éri a gyepet. A szerkezet alatt viszont napoznak a fűszálak, így gyorsan nőnek.

Nyugaton gyakran konzultálnak a szakmai sátb tagjai a pályát gondozó személyzettel. Elmondják például, milyen magas füvet szeretnének.

– Magyarországon ennek még nincs akkora hagyománya, gyerekcipőben jár a dolog – tudtuk meg Molnártól. – Ami a Haladást illeti, néhány játékos szokott érdeklődni a gyep állapota felől, Horváth Ferenc vezetőedző pedig rendre megköszöni a munkánkat és viccesen hozzáteszi: „sajnos nem foghatjuk rátok, ha kikapunk”. Szerencsére az utóbbi hetekben remekül is szerepel a csapat. De egyébként is megkérdezem, hogy volt-e valami probléma a pályával, hiszen a kritika is előrevisz, legközelebb tudom, hogy min kell javítani. Nagyképűség nélkül mondhatom, hogy szinte csak dicséretet kapunk.

Sok embernek van kertje, így érdekes lehet egy szakember véleménye: melyek azok az átlagember számára is hozzárférhető, elsajátítható dolgok, amitől szépen zöldellik a fű?

– Talán a legfontosabb, hogy sűrűn, hetente kétszer nyírjuk a füvet, és az is lényeges, hogy ezt éles késsel tegyük – mondta Molnár. – A fű szereti a vizet, de ne öntözzük túl, mert a pangó, vagyis az álló vizet nem szereti. Az öntözést pedig lehetőség szerint a reggeli órákra időzítsük. Az sem mindegy, milyen földbe ültettünk vagy ültetünk, a homokos, laza szerkezetű talaj a a legjobb. Az is lényeges, hogy jó tápanyagot kapjon a fű, és évente egy-két alkalommal műtrágyázni is kell. Szóval sok összetevőből áll, de ha valaki ezeket betartja, nagy eséllyel szép gyepben gyönyörködhet.

További hírek

Megtekintés
Remek fogadtatás, kiváló edzőpartner

Németh Milán jó szívvel emlékezik vissza a szombati, esőáztatta edzőmérkőzésre.
0 0 0 2020.07.13. 23:30
Megtekintés
Medgyes: két félidő, három gól

A Szombathelyi Haladás támadója, Medgyes Zoltán eredményesen kezdte a nyári felkészülési mérkőzéseket.
0 0 0 2020.07.13. 20:10

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink