Szombathelyi Haladás


Az eszköz, mely Király Gábor érdeklődését is felkeltette


2016.08.19. 10:00
haladas.hu

A kapuslegenda szerint a DBands alkalmazása igazi áttörés a labdarúgó specifikus erőfejlesztésben. A válogatottságtól nemrég visszavonult hálóőrnek távlati tervei is vannak a módszerrel kapcsolatosan.

Az utóbbi időben egyre több sportágban, egyre nagyobb teret hódít egy gyorsaság-mozgékonyság, dinamikafejlesztést szolgáló eszköz a DBands, - melyet, mint megtudtuk - Király Gábor is előszeretettel alkalmaz, sőt..

De mi is ez az eszköz? - kérdeztük tőle, miután egy fotójával találkoztunk, amint éppen DBands-el edz, az Európa Bajnokság felkészülési programjában, Telkiben.

- Nagyon egyszerű szerkezetről van szó – kezdi ismertetőjét Király - a térdek fölé rögzített pántokra elasztikus ellenállást csatolunk fel, ami a legkisebb mozdulatnál is plusz erőkifejtést igényel. Gyakorlatilag minden labdarúgó technikai mozgásforma végrehajtható vele, mert a rugalmas ellenállás szabad ízületi mozgásterjedelmet biztosít, ezzel a technika során fejlesztjük az erőt, ami igazi áttörés a labdarúgó specifikus erőfejlesztésben.

- Mióta használod és mik a tapasztalataid?

- Korábban, már Németországban találkoztam vele, nagyon tetszett, mert sokat javított a térd stabilizációmon, valamint erőteljesen hozta a dinamikát is. Valahogy azonban ott kint, nem fektettek rá nagyobb hangsúlyt, ezért nem volt alkalmam teljesen a programba építeni. Amikor tavaly hazatértem Szombathelyre, örömmel láttam, hogy a Haladás erőnléti edzője, Garami Zsolt rendszeresen alkalmaz DBands edzéseket és a játékosaink pedig kimondottan élvezik ezeket a foglalkozásokat, - hozzá kell tennem, hogy Zsolt az atlétikus mozgásformák mellett a labdás koordinációs munkába is beintegrálta, ami így elég gyorsan népszerűvé vált a csapatnál. Jakab Csaba kapusedzőmmel mi is belekóstoltunk, és a válogatottnál is előszeretettel használtuk. Az EB után leültünk egy szakmai beszélgetésre Zsolttal a DBands kapcsán, jobban szerettem volna megismerni a módszert, mert számomra lényeges, hogy a kapusiskolámban és az egyesületemben pallérozódó játékosok a legújabb és leghatékonyabb innovációk alkalmazásával fejlődjenek. Célom, hogy az utánpótlásbázisunkból a legjobb alapokkal tudjanak a fiatalok továbblépni magasabb szintre, kvázi előkészítve őket az akadémiára, vagy magasabb osztályra. Az eszköz pedig meggyőzött, pedig az évek során rengeteg mindent láttam, kipróbáltam, de a labdarúgásba építhető módszerek közül a DBands metodikát kifejezetten a leghasznosabbnak találtam. Ráadásul Garami Zsolt, még a Haladáshoz való érkezését megelőzően már a DBands magyarországi szakmai igazgatója volt három éve, így csak idő kérdése volt, mikor fogunk mélyebben beszélgetni az eszközről.

                                              Király Gábor munka közben a DBands-sel. Fotó: MTI

- Véleményed szerint mi az oka, hogy a DBands-et olyannyira hasznosnak találod, hogy a saját egyesületednél, kapusiskoládnál is távlatokban gondolkodsz az eszközzel kapcsolatban?

- Egy kicsit időben visszamennék ezzel kapcsolatban. Régóta figyelem kapus karrierem mellett a labdarúgás edzői oldalát is, és ezzel együtt természetesen a sportág fejlődését. Barnes kutatásai (2013-as publikáció) azt állapították meg, hogy 2007-től 2013-ig a mozgásszakaszok átlagos hossza 7,3 méterről 6,5 méterre rövidült. Ezért a felgyorsulás képessége különösen a rövidebb mozgásszakaszok miatt fokozott problémát jelentett. Adott tehát a lehetőség, hogy az erő és a mozgáskoordináció komplex fejlesztése megoldást jelenthet erre a problémára. Mivel a csípő ízület és az abban tapadó/eredő izmok szerepe a rövidtávon történő sebesség és irányváltoztatásban kiemelt szerepet kap, így adódik a válasz, hogy a speciális mozgásszerkezetbe illesztett erőfejlesztés egy jóval hatékonyabb megoldást jelenthet a kérdésre, mint a korábban elkülönített edzésgyakorlatok.  A DBands így a labdarúgó mozgásmintákba beintegrálható erőfejlesztő módszer, mely természetesen nem jelenti azt, hogy a hagyományos súlyzós, vagy egyéb módszereket el kell felejtenünk, de a sportági specifikumhoz ezzel az integratív módszerrel a legjobban közelíthetünk. Én azt vallom, hogy a labdarúgás játék, minden edzésen jelen kell lenni a labdarúgás technikai elemeinek, és, ha az erőfejlesztést a DBands metodikával ilyen speciális módon segíthetjük, élnünk kell ezzel a lehetőséggel. Ezért nagy potenciált látok ebben az eszközben.

- A Király Gábor Nemzetközi Kapusiskola rengeteget tesz a sportágért, például rendszeres szakmai road show-kal, edzés bemutatókkal. Elképzelhetőnek tartod, hogy ennek keretén belül - a fentiek alapján a DBands is szerepet kap majd a szakmai programokban?

 - Mindig szívemen viseltem sportágam jövőjét, tudatosan készültem arra, hogy a megszerzett tapasztalataimat és az általam jónak tartott új módszereket minél szélesebb körben ismerjék meg az edzőkollégák, találkozzanak vele a fiatalok, a fejlődni vágyó játékosok.

Meggyőződésem, hogy az eszköz megismertetése szélesebb körben, labdarúgásunk javát szolgálják, és ezért - megfelelő szakmai előkészítést követően – úgy gondolom, élni fogunk a jövőben ezzel a lehetőséggel! - zárta szavait a 107-szeres magyar válogatott kapus.

A Dbands szerkezeténél fogva sokoldalúan alkalmazható, Szilágyi Áron olimpiai felkészülésében is szerepet kapott az eszköz

További hírek

Megtekintés
Jegyelővétel a Mosonmagyaróvár elleni bajnokira

A Merkantil Bank Liga 29. fordulójában vasárnap 17 órakor a Szombathelyi Haladás a Credobus Mosonmagyaróvárt fogadja. Elővételben már megvásárolhatóak a belépők.
0 1 0 2024.04.18. 21:30
Megtekintés
A Rába-partján a Haladás Viktória

A női labdarúgó NB I. 19. fordulójában szombaton 15 órai kezdettel a Haladás Viktória az ETO FC Győr vendége lesz.
0 0 0 2024.04.18. 21:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink