Szombathelyi Haladás


Profi jobbhátvéd a kispadon


2017.09.30. 23:00
Pum András

A Haladás jobb oldali védője, Schimmer Szabolcs nem csak a pályán, immár a kispad mellett is megállja a helyét.

A Szombathelyi Swietelsky-Haladás saját nevelésű futballistája, Schimmer Szabolcs a klubhűség egyik mintaképének is tekinthető, a zöld-fehéren kívül más szerelést nem is viselt. Schimmer eddigi 211 NB I-es mérkőzésen öt gólt szerzett. A zöld-fehérek 34 esztendős, jobb oldali védője már nemcsak aktív labdarúgóként, hanem edzőként is dolgozik. Csapattársa, Király Gábor klubjánál, a megyei I. osztályban szereplő Király SZE-nél.

– Mivel korábban megszereztem az edzői B-licencet, és mert köztudott volt, hogy szeretnék edzősködni, csapattársam, Király Gábor, a Király SZE alapítója, tulajdonosa megkérdezte: lenne-e kedvem nála trenírozni a fiatalokat – tudtuk meg Schimmer Szabolcstól. – Örültem a lehetőségnek, így nem sokáig gondolkoztam. Természetesen 
előtte egyeztettem akkori edzőmmel, Mészöly Gézával és a vezetőkkel, így Tóth Miklós ügyvezető igazgatóval. Abban maradtunk, nyugodtan vállaljam el, lényeg, hogy a Haladás elsőbbséget élvezzen, szabadidőmben pedig csak örülnek, ha értelmes dolgokkal foglalkozok. Természetesen én is így gondoltam, hogy első a Haladás, utána jön az edzősködés. Hetente háromszor tartok edzéseket, de mert az egyik üti a Haladás tréningjét, kettőn tudok részt venni. A harmadik foglalkozást edzőkollégám, Németh Bálint tartja. A hétvége szerencsésen alakul, a Hali-meccseket szombaton játsszuk, a fiatalok bajnoki meccseit, tornáit pedig rendre vasárnap rendezik. Az első évben az U11-es korosztállyal, vagyis a 2006-ban született fiatalokkal foglalkoztam. Nagyjából 14-15 gyerek tartozott hozzám, ebből rendszeresen 12 járt edzésre. Hogy kemény edző vagyok-e? Nem, nem tartom annak magam. A pályán, gyakorlás vagy meccs közben persze megkövetelem a fegyelmet, a munkát, de azon kívül szeretem a jó hangulatot, benne vagyok minden tréfában. Valamilyen szinten felnéznek rám a srácok, elfogadják, amit mondok. A fiatalokkal tavaly ősszel a megyei I. osztályban szerepeltünk, aztán mert az egyesület régiós központ lett, tavasszal már a regionális bajnokságban meccseltünk. Itt már kemény ellenfelekkel szemben kellett helytállnunk, mint például a Lurkó vagy éppen a ZTE akadémiája. A fiatalok sokat fejlődtek, ezt mutatja, hogy sikerült megvernünk a ZTE-t is. De ebben a korosztályban nem az eredmények az elsődlegesek, hanem hogy a fiatalok élvezzék a játékot, és persze fejlődjenek. 

Schimmer Szabolcs idén nyáron új, fiatalabb korosztályt kapott, a 2010-es együttest, vagyis a hétesztendősöket trenírozza. 
– Velük azért teljesen más a munka, mint a korábbi csapatommal volt, hiszen jóval fiatalabb gyerekekről beszélünk – folytatta Schimmer Szabolcs. – Iskolából jönnek, az edzések elején gyakran még kicsit szétszórtak, de aztán belelendülnek a munkába. Mindig akadnak érdekes sztorik, az egyik edzésen például egy gyönyörű szivárvány tűnt fel az égen, mire valamennyi gyerek – és így az edzés – megállt, és tátott szájjal bámulta az égi jelenséget. Sokan mondják, az edzősködésnek csak egy kisebb része szól a szakmáról, nagyobb szelete pedagógia. Aláírom. Valakinek az a jobb, ha szigorúbb vele az edzője, valakinek pedig az ellenkezője, nem egyszerű megtalálni a megfelelő hangot. Összességében nagyon élvezem a munkát, a későbbiekben szeretnék is edzősködni, de még jó néhány évet szeretnék focizni a Haladásban. Egy biztos: saját bőrömön tapasztalom, hogy az edzői szakma mennyivel sokrétűbb a futballistákénál. Míg focistaként csak arra kell figyelned, hogy az edzésen és a meccsen 100 százalékot nyújts, edzőként ezer és egy dologra figyelek. 

                                                Schimmer tavalyi, U11-es csapatával. Fotó: KirálySport

– Szabolcs tanári végzettséggel, több száz NB I-es mérkőzéssel rendelkezik, tehát jelentős múltja van – mondta a 108-szoros válogatottsági rekorder Király Gábor. – Nem véletlen, hogy elképesztően jó érzékkel irányítja a fiatalokat, pedagógiailag és szakmailag rávezeti őket a helyes útra. Figyeli, ki kapott például rossz osztályzatot a suliban, vele másként bánik. Olyan szempontból szerencsés helyzetben van, hogy nem eredménykényszer alatt edzősködik, nincs rajta nyomás. Persze neki is tanulnia kell még, de jó úton jár, például szinte az összes edzői értekezleten ott van. Felelősségteljes munkájával értékes tagja fiatalokból álló edzőcsapatunknak.

További hírek

Megtekintés
Idegenbeli győzelem

A Vas vármegyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság 25. fordulójában a Szombathelyi Haladás II. 2-1-re nyert Söptén.
0 0 0 2024.04.22. 14:00
Megtekintés
Boldog Születésnapot, Bandi!

Ma, április 22-én ünnepli születésnapját a Szombathelyi Haladás futballistája, Jancsó András. Boldog Születésnapot kívánunk, Bandi
0 0 0 2024.04.22. 12:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink