Szombathelyi Haladás


Király Gábor: Minden adott, hogy Szombathely igazi kapusműhely legyen


2016.10.05. 12:00
haladas.hu

Példátlan összefogás született Szombathelyen. A három nagy labdarúgó utánpótlás egyesület kiskapusai Király Gábor Kapusiskolájában tanulhatnak.

Jó szombathelyi kiskapusnak lenni. Hisz egyedülálló módon az országban személyesen a magyar válogatott rekordertől, az Európa-bajnokság legszebb védését és korrekorderi címét is elhozó Király Gábortól tanulhatnak mostantól. A Haladás ma is aktív hálóőre, valamint az ő nevét viselő kapusiskola edzői kéthetente találkoznak a város utánpótláskorú kapusaival. A cél az egységes, magas szintű képzés.

- Minden adott ahhoz, hogy Szombathely igazi kapus műhely legyen! Szarka Zoltán – ahogy a Király Sportlétesítményben nemrég felavatott tábla is mutatja - már letette a kapusképzés alapjait  a vasi megyeszékhelyen - mondta Király Gábor a kapus.eu oldalon. - Nekünk, tanítványainak az a dolgunk, hogy az ő szellemiségét továbbvigyük. Ezért született meg az a példaértékű összefogás, amelyben az Illés Akadémia, a Haladás VSE és a Király SZE kiskapusai, kéthetente egyszer konzultáción vesznek részt. Az edzéseken javítjuk a hibákat, heti lebontásban feladatokat kapnak a kiskapusok és nyomon követjük a fejlődésüket. Reményeink szerint hosszútávon ebből sokat profitálhat a szombathelyi labdarúgás - mondta Király Gábor.

Közel 60 utánpótláskorú kapust érint a képzés. A konzultációk színhelye a Király Sportlétesítmény. Az edzéseken az egyesületek kapusedzői is aktívan bekapcsolódnak a munkába. 

Idén 10 éves a Király Szabadidősport Egyesület. A Király SZE megálmodója, Király Gábor szerint a végső cél egy professzionális labdarúgó utánpótlásképző műhely.

– Szabadidősport egyesületként indultunk Szombathelyen, 2007-től van labdarúgó szakosztályunk, szándékosan nem akartam az elején azt létrehozni – fogalmazott a Haladás kapusa, a válogatottsági csúcstartó Király Gábor. – Futás, kerékpár, kosárlabda, tenisz volt a kezdetekkor. Baráti társaságok álltak össze, vitték a szakosztályokat, aztán, ahogy változott az életritmusuk, úgy erősödött vagy csendesült el a csapatok élete. A labdarúgó szakosztály mögött azonban a kezdetektől tudatos munka zajlott, az volt a terv, hogy az élvonalbeli Haladás mellé legyen Szombathelynek egy NB III-as csapata is. Mindent szeretek a nulláról felépíteni. Itt is végigjártuk a szamárlétrát. Megyei III-ban indultunk, majd jött a megyei II., jelenleg a megyei I. osztályban szerepel a felnőtt csapatunk. Lépésről lépésre haladunk, akkor szeretnénk odaérni az NB III-ba, amikor megértünk rá.

– Utánpótlásképzésben is fokozatosan fejlődtünk – jelezte Király Gábor. – Nyitottak voltunk, bárki jöhetett hozzánk focizni. A gyerekek, akik kitartóak voltak és maradtak, minél többet akartak dolgozni, minél jobbak akartak lenni. Tulajdonképpen az ő igényük köré szerveződött szépen fokozatosan minden olyan aprónak tűnő, de fontos elem, amely alapja egy professzionális utánpótlásképző műhelynek. Így például a Király Sportlétesítmény, az egyesület otthona. Meghatározó a közeg, a környék, az öltöző, az eszközök. Csak egy példa: nálunk minden évben kétszer van festés, követelmény a rend, a tisztaság, a pályák pedig gondozottak. Ezek észrevétlenül is hatnak a közérzetre. A másik a szakmai stáb, az edzők személye. Minden korosztályra két edző jut. Igyekszünk jó hangulatban, egymás tiszteletére, a játék szeretetére nevelni. Erőnléti és koordinációs edző is bekapcsolódott a munkába. A gyerekek sérülésüket a felnőtt válogatott – egyébként vasi származású – gyógytornászának, Fehér Józsefnek mutathatják meg. Bevezettünk egy speciális számítógépes rendszert is, amely segítségével minden labdarúgó fejlődését egyénre szabottan lehet nyomon követni. Követendő példaként említhető az U17-es korosztályunk. A csapat régóta együtt dolgozik, eredményes, így a fiúk további fejlődése érdekében elindítottuk a gárdát az országos bajnokságban – kilépve a megyéből, a III. osztályban szerepelnek. De az U19-es csapatunk is lépett egy szintet. Több saját nevelésű játékosunk pedig már a felnőtt csapat tagja. Népszerű az egyesület, nem panaszkodhatunk.

– A 18 év alatt, amit külföldön töltöttem, mindig figyeltem az utánpótlásközpontok munkáját, akár a Herthánál, a Leverkusennél vagy épp a Fulhamnél voltam. Így pontos elképzelésem van, melyek azok az elemek, amelyeket a hazai viszonyokra érdemes átültetni. A tudatos, türelemes munka a legfontosabb! Az a cél, hogy olyan NB III-as csapat legyünk, ahol jó az utánpótlás-nevelés. Az alapok már megvannak, de még sok a munka – zárta Király Gábor.

További hírek

Megtekintés
Jegyelővétel a Mosonmagyaróvár elleni bajnokira

A Merkantil Bank Liga 29. fordulójában vasárnap 17 órakor a Szombathelyi Haladás a Credobus Mosonmagyaróvárt fogadja. Elővételben már megvásárolhatóak a belépők.
0 1 0 2024.04.18. 21:30
Megtekintés
A Rába-partján a Haladás Viktória

A női labdarúgó NB I. 19. fordulójában szombaton 15 órai kezdettel a Haladás Viktória az ETO FC Győr vendége lesz.
0 0 0 2024.04.18. 21:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink