Szombathelyi Haladás


A "gyepmester"


2019.05.09. 20:30
Pum András

A gyönyörű Haladás Stadionhoz méltó a gyepszőnyeg is. A fővárosból érkezett Molnár Gábor és kollégája ugyanis nap mint nap szinte fűszálról fűszálra átvizsgálja a pályát.

A Haladás Stadion pályafenntartási szaktanácsadója, Molnár Gábor egy éve érkezett a fővárosból Szombathelyre. Molnár négy és fél éven keresztül a Groupama Arénában dolgozott, tehát tapasztalatokkal alaposan felvértezve állt munkába a vasi megyeszékhelyen. A két pálya gyepe sokmindenben hasonlít egymásra, ugyanakkor Molnár szerint a szombathelyi stadioné valamivel könnyebben kezelhető.

– Noha jól éreztem magam a ferencvárosi Groupama Arénában is, szakmailag mindenképpen előrelépés volt számomra, hogy Szombathelyre pályafenntartási szaktanácsadónak hívtak – mondta Molnár Gábor. – Annak idején ott voltam az FTC stadionjának építésénél, a füvesítésnél, úgyhogy nem volt újdonság számomra a szombathelyi munka. Ráadásul a Haladás Stadion füvesítésénél én is jelen voltam. Nehéz összehasonlítani a két gyepet, mindenesetre a Fradi stadionjának gyepe sokkal nagyobb terhelésnek volt és van kitéve, mint a szombathelyi. Nemcsak az FTC, hanem a válogatott is a Groupama Arénában futballozott, de a Fradi nemzetközi mérkőzéseket is vívott, emellett koncerteknek is helyet adott a létesítmény. Emlékszem, a telt házas Robin Williams-koncert után pár nappal már bajnokit rendeztek a Groupamában, a komplett gyepszőnyeget felszedtük és teljesen újat fektettünk a helyére. Azokban a napokban még sötétben, este is traktoron ültem. Sokan kérdezték akkor, miért nem fedtük le a gyepet valamivel. Nos, azért, mert amit rá lehetett volna tenni, az csak bizonyos ideig hatásos, pár nap után a gyep egyszerűen megsült, bebarnult volna alatta és ugyanúgy füvet kellett volna cserélnünk. Szép időszakot töltöttem ott, sok hasznos tapasztalattal gazdagodtam, amelyeket Szombathelyen is hasznosítok. Ami a Haladás és az FTC-stadion gyepét illeti: mindkettő kiváló minőségű, ugyanakkor a szombathelyi annyiból jobb, hogy kisebb a stadion, kisebb a lelátó, ezért kevesebb árnyék éri a pályát, jobban süti a nap, ami a gyep szempontjából kifejezetten előnyös. A Fradiéban nagyobb az árnyékos rész, kisebb a légmozgás, jobban meg tudnak telepedni a gombák, hamarabb kialakulhatnak a füvek betegségei. Viszont amíg az FTC sohasem edzett a stadionban, addig a Haladás heti egy-két alkalommal a centerpályán tréningezik. Ilyen szempontból gyakoribb terhelés éri a gyepet.

Molnár Gábornak (is) köszönhetően ilyen szép, zöld a stadion füve

Mivel az utóbbi néhány évben sok stadion épült, a gyep gondozása sok helyen még gyerekcipőben jár – nem úgy Szombathelyen. Kíváncsiak voltunk, hogy néz ki Molnár Gábor egy átlagos napja a Haladás Stadionban.

– Nem egyedül vagyok, hanem kollégámmal ketten dolgozunk – folytatta. – Reggel a pálya szemrevételezésével nyitunk, felmérjük, hol károsodott a fű, mit kell kijavítnunk. Akadnak olyan gyep­hibák, amelyeket úgymond összeütögetünk, és olyanok, amelyeket homok és fűmag keverékével javítunk és pótoljuk a gyepet. Hetente háromszor-négyszer nyírunk füvet, van az úgynevezett gyalogkísérős, tologatós fűnyíró és van a nagy, a traktoros. Ezt a két gépet használjuk. Naponta 10-12 kilométert gyalogolunk. Két-három hetente lyuggatunk, azaz levegőztetjük a gyepet, és ilyenkor műtrágyázunk is. Meccsnapokon annyiban változik a helyzet, hogy nem ketten, hanem nyolcan vagyunk és húsz kilométert sétálunk le. A mérkőzések előtt két-három nappal már figyelem a talaj nedvességtartalmát, és ennek tükrében öntözünk a találkozó napján. Egyébként nagyon profi a gépparkunk, van vetőgépünk, napoztató gépünk és a leglátványosabb eszközünk, a fűszolár. És ne felejtkezzünk meg az úgynevezett laborról, amely olyan, mint egy fémdoboz, és ha a fűre tesszük, kis területen gyógyítja, javítja a gyepet. Emellett mutatja például a nedvességtartalmat, a páratartalmat, azt, hogy hány fok van éppen a gyepen és jelzi a stadionban lévő hőmérsékletet is. Utóbbi egyébként érdekes dolog, mert például a vendégszektor és a VIP melletti szektor közötti részen mindig sokkal melegebb van, mint szemben, a B-közép és az eredményjelző közötti részen. Az előbbit én csak madridi, utóbbit helsinki klímának hívom. Mindenesetre a szerkezet nagy előnye, hogy bárhonnan ki-be lehet kapcsolni, be lehet állítani. Szerencsére az egyik internetes oldal webkamerája éppen a Haladás Stadion mellett van. Volt olyan, hogy Szlovákiában jártam, a telefonomon megnéztem a kamerát, és mivel láttam, hogy süt a nap, rögtön le is kapcsoltam a lámpát. Az előbb említett fűszolár egy hatalmas szerkezet, beteríti az egész tizenhatost és ahogy a nevében is szerepel, napoztatja a füvet. Ezt különösen télen használjuk, amikor hideg van és kevés napfény éri a gyepet. A szerkezet alatt viszont napoznak a fűszálak, így gyorsan nőnek.

Nyugaton gyakran konzultálnak a szakmai sátb tagjai a pályát gondozó személyzettel. Elmondják például, milyen magas füvet szeretnének.

– Magyarországon ennek még nincs akkora hagyománya, gyerekcipőben jár a dolog – tudtuk meg Molnártól. – Ami a Haladást illeti, néhány játékos szokott érdeklődni a gyep állapota felől, Horváth Ferenc vezetőedző pedig rendre megköszöni a munkánkat és viccesen hozzáteszi: „sajnos nem foghatjuk rátok, ha kikapunk”. Szerencsére az utóbbi hetekben remekül is szerepel a csapat. De egyébként is megkérdezem, hogy volt-e valami probléma a pályával, hiszen a kritika is előrevisz, legközelebb tudom, hogy min kell javítani. Nagyképűség nélkül mondhatom, hogy szinte csak dicséretet kapunk.

Sok embernek van kertje, így érdekes lehet egy szakember véleménye: melyek azok az átlagember számára is hozzárférhető, elsajátítható dolgok, amitől szépen zöldellik a fű?

– Talán a legfontosabb, hogy sűrűn, hetente kétszer nyírjuk a füvet, és az is lényeges, hogy ezt éles késsel tegyük – mondta Molnár. – A fű szereti a vizet, de ne öntözzük túl, mert a pangó, vagyis az álló vizet nem szereti. Az öntözést pedig lehetőség szerint a reggeli órákra időzítsük. Az sem mindegy, milyen földbe ültettünk vagy ültetünk, a homokos, laza szerkezetű talaj a a legjobb. Az is lényeges, hogy jó tápanyagot kapjon a fű, és évente egy-két alkalommal műtrágyázni is kell. Szóval sok összetevőből áll, de ha valaki ezeket betartja, nagy eséllyel szép gyepben gyönyörködhet.

További hírek

Megtekintés
Jegyelővétel a Mosonmagyaróvár elleni bajnokira

A Merkantil Bank Liga 29. fordulójában vasárnap 17 órakor a Szombathelyi Haladás a Credobus Mosonmagyaróvárt fogadja. Elővételben már megvásárolhatóak a belépők.
0 1 0 2024.04.18. 21:30
Megtekintés
A Rába-partján a Haladás Viktória

A női labdarúgó NB I. 19. fordulójában szombaton 15 órai kezdettel a Haladás Viktória az ETO FC Győr vendége lesz.
0 0 0 2024.04.18. 21:00

Shop

Mez? Sál vagy táska?

Szerezd be akár mindhármat, válogass a webshopban!

Hirdetések

 
 

Támogatóink